Sport

Na vrhu Afrike zaprošena Jovana Bogojević, reprezentativka Srbije u rukometu. I Nišlije u ekspediciji koja je osvojila Kilamandžaro

Zastava grada Niša zavijorila se 22.oktobra na vrhu Uhuru (5895 m), najvišem na planini Kilimandžaro, u državi Tanzaniji i u celoj Africi. Deo velike srpske ekspedicije od 11 učesnika, činilo je i troje Nišlija, Milica Komadinić, Ivica Đorđević i Miroslav Dokman  i svo troje savladali su sve izazove Kilimandžara. Ovaj uspon biće upamćen i po prosidbi. Zaprošena je Jovana Bojojević, reprezentativka Srbije u rukometu.

“Uspon je izveden Marangu trasom. Sve je počelo na Marangu kapiji, na oko 1800 metara nadmorske visine. U prvoj etapi, ekipa je prešla 8 km kroz džunglu i došla do Mandara koliba na 2700 m. Sledeća etapa od 12 km vodila je do Horombo koliba na oko 3700 metara nadmorske visine, kroz ređu šumu i pustinju. Odavde je izveden aklimatizacioni uspon do Zebrinih stena na 4200 metara nadmorske visine, i povratak na Horombo”, objašnjavaju ponosni niški planinari.

Foto: PD “Preslap” Niš

Od Horomba, ekipa se uputila do Kibo koliba na oko 4700 metara nadmorske visine, preko planinske pustinje, u dužini od 9 km. Kibo je bio polazište za uspon na Uhuru vrh. Završni uspon počeo je pre ponoći između petka i subote.

“Bilo je hladno i vetrovito. Izuzetno je bila naporna i strma deonica do Gilmanove tačke na 5670 m. Savladana je za čak 6 sati, iako je duga tek 4 km”, prisećaju se.

Do vrha Uhuru preostalo je još 2 km, ali ovde je vazduh bio razređen i ekipa se otežano kretala.
Konačno, posle 8 i po sati teškog uspona, dostignut je krov Afrike.

Foto: PD “Preslap” Niš

A na vrhu Afrike, zaprošena je Jovana Bogojević, reprezentativka Srbije u rukometu, od strane Danijela Milovanovića. Jovana se ranije već penjala na vrhove iz programa “Seven Summits”, na Elbrus i Mon Blan, Danijel prvi put na “Seven Summits”.

Foto: PD “Preslap” Niš

Od Nišlija, po prvi put na “Seven Summits” zakoračili su Milica Komadinić i Ivica Đorđević, a Miroslav Dokman po treći ili četvrti put, zavisno kako se posmatraju vrhovi Elbrus i Mon Blan kao najviši vrhovi Evrope.
Ovo je veliki, istorijski trenutak za sport u gradu Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com