Sport

Uspon na Tupižnicu: Fantastični vidici i atraktivni stenoviti odseci, glavni su aduti koji privlače planinare i ljubitelje prirode

Planinarsko društvo "Preslap" organizuje uspon na planinu Tupižnicu, u nedelju, 21. februara 2021.godine.

Fantastični vidici i atraktivni stenoviti odseci, glavni su aduti koji privlače planinare i ljubitelje prirode na planinu Tupižnicu, koja se nalazi u istočnoj Srbiji, između planine Rtanj i Stare planine, tačno u sredini trougla koji čine Zaječar, Boljevac i Knjaževac.

Najviši vrh Tupižnice je Glogovački kamen, visok je 1162 metra, i upravo je ovaj vrh glavni cilj na predstojećoj akciji Planinarskog društva “Preslap”. Predviđeno je da se akcija izvede kružnom stzazom, koja će početi i završiti se u selu Bučje, u opštini Knjaževac, na putu prema Boljevcu.

“Ukupna dužina staze je 15 kilometara, a visinska razlika od Bučja do najvišeg vrha je 600 metara. Staza je u početku blaga, planinare izvodi iz sela na proplanke, a potom sledi strmija deonica kroz šumu. Na izlasku iz šume, staza, inače odlično obeležena i sasvim bezbedna, planinare dovodi blizu litica, na vidikovce odakle se najpre uočava grandiozna Rtanj planina i njen najviši vrh Šiljak, u obliku piramide. Završni uspon odvija se grebenom, koji je kamenit i kojim se izlazi na Glogovački vrh. Zanimljivo je i obeležje najvišeg vrha Tupižnice – davno je na ovom mestu postavljena betonska pečurka. Ne treba posebno isticati koliko planina i dolina se može videti sa najvišeg vrha Tupižnice. U blizini najvišeg vrha su i antene, koje su još izdaleka dobra orijentacija namernicima, da vide gde se nalazi najviši vrh Tupižnice. Povratak sa vrha odvijaće se blažom stazom, pored antena, i potom postepeno ka selu Bučje”, objašnjavaju u PD Preslap.

Foto: PD “Preslap”

Na akciju se polazi u 21.februara 2021.godine u 06:30 sati sa parkinga tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Za učešće na akciji potrebno je prijaviti se vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Miroslav Dokman (telefon: 062205977). Troškovi prevoza su 1000 dinara.
Za akciju je potrebna kvalitetna planinarska obuća, preporučuju se i štapovi za hodanje. Na samom vrhu može biti i vetrovito, zato je potrebno dobro se obući, slojevito, ne zaboraviti kapu i rukavice, te naočare za sunce.

Foto: PD “Preslap”

Potrebno je poneti hranu za celodnevni boravak u prirodi, preporuka su sendviči i slatkiši. Vode ima u selu Bučje, a dalje na trasi vode nema. Preporučena količina vode je 2 litra.

Foto: PD “Preslap”

Vodiči akcije stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije. Vodiči su oko novogodišnjih praznika, “za svoju dušu”, upravo i prošli ovu trasu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com