Društvo

Uskoro izgradnja solarne elektrane u Vrelu, zainterosovani strani i domaći investitori

Gradsko veće usvojilo je danas Rešenje o parcijalnim izmenama prostornog plana u okviru katastarske opšine Vrelo na granici sa Svrljigom, kojom bi se omogućila izgradnja solarne elektrane na tom području.

“Solarna elektrana gradiće se na prostoru katastarske opštine Vrelo, takozvana Gramada, ka Svrljigu. U tekstualnom delu plana obuhvata površinu od 61 hektara, 0, 1 % ukupne površine prostornog plana”, navodi Lidija Stefanović Nikolić, iz JP  “Zavod za urbanizam”.

Prema njihovim saznanjima, zemljište je označeno kao šumsko i nije pošumljeno, pa samim tim je prepoznato kao područje koje se može definisati kao građevinsko zemljište.

Iz Grada navoda da je izgradnja solarne elektrane je od posebne važnosti, uzimajući u obzir trenutnu energetsku situaciju.

“Ovo je ozbiljna izmena prostornog plana koja nas dovodi do toga da na teritoriji Grada Niša dobijemo prostor za izgradnju solarne elektrane naročito sada, imajući u vidu celokupnu energetsku situaciju. To je jedan dobar korak da se ona popravi i bude bolja”, pojašnjavaju nadležni.

Dodaju da je reč o ozbiljnom projektu za koji su zainteresovane domaće i strane kompanije.

Nakon Gradskog veća, odluku bi trebalo da usvoji i Skupština Grada.  Ima još odluka koje treba da budu usvojene pre same izgradnje, a konkretnih rokova još nema.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com