DruštvoEkonomija

Objavljena preliminarna lista građana koji su dobili subvencije za energetsku efikasnost

Najveće interesovanje Nišlija, vlasnika stanova i porodičnih kuća bilo je za meru “nabavka i ugradnja spoljnih prozora i vrata sa pratećim građevinskim radovima”, pa je na toj listi i najviše onih koji su ostali “ispod crte”. Za ovu meru je KLERP-u stiglo blizu 400 prijava.

U konkursu Grada Niša i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) za subvencije u iznosu od 50 odsto utvrđene cene, građani su se prijavljivali  za nekoliko mera enregetske efikasnosti: nabavku, ugradnju prozora i vrata, ugradnju i nabavku materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova i krovova i nabavku i instalaciju solarnih kolektora za grejanje sanitarne tople vode.

Osim za vlasnike stanova i porodičnih kuća, ovaj konkurs odnosio se i na stambene zajednice.

Komisija za realizaciju mera energetske efekisanosti pregledala je sve pristigle prijave, a svaka prijava bodovala se po ranije utvrđenom pravilniku. Tako su, na primer, najviše bodova dobijali stanovi i porodične kuće koje su imale jednostruke, drvene prozore, a stambeni prostor u celini nije energetski efiksan.

Građani su se prijavljivali kako za zamenu celokupne stolarije u stambenoj jedinici, tako i za zamenu jednog ili nekoliko prozora i vrata u stanu, ili kući.

Po premilinarnoj listi koja je objavljena 8. decembra na sajtu Grada Niša, za nabavku i ugradnju spoljnih prozora i vrata sa pratećim građevinskim radovima odobrene su 222 prijave, a 144 prijave nisu prihvaćene.

Za nabavku i instalaciju solarnih panela prihvaćeno je 6 prijava, a odbijeno 10.

Za ugradnju i nabavku materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova i krovova prihvaćeno je 15 prijava, a odbijeno 19.

Preliminarna lista se može videti ovde.

Podnosioci prijava imaju pravo uvida u priložene prijave i dokumentaciju u roku od tri dana od dana objavljivanja preliminarne rang liste, a pravo prigovora Komisiji podnosi se osam dana po objavljivanju.

Prigovor se može podneti poštom ili neposredno na pisarnici Grada Niša u ulici Nikole Pašića 24, sa naznakom Komisiji za realizaciju mera energetske sanacije.

Da podsetimo, za ovaj pilot projekat Ministartvo energetike Srbije obezbedilo je 9, a Grad Niš 10 miliona dinara. Konkurs je objavljen 1. okrobra sa rokom do 21. oktobra, koji je zbog velikog interesovanja građana bio produžen do 1. novembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com