Društvo

Posle Niša i Merošine i Žitorađa planira gradnju solarnih elektrana

Broj solarnih elektrana čija se gradnja planira na jugu Srbije povećava se, nakon Niša i Merošine, najavljena je gradnja i na području Žitorađe. Privremeni organ opštine Žitorađa doneo je rešenje o izradi Plana detaljne regulacije solarne elektrane “Žitorađa” na području sela Dubova.

Kako je navedeno u odluci privremenog organa objavljenoj u Službenom listu grada Niša solarna elektrana biće građena na području od 1,64 hektara, a maksimalna snaga elektrane biće do jedan megavat.

Plan će biti urađen na inicijativu novosadske firme “Untermolo”, koja i namerava da gradi solarnu elektranu “Žitorađa”. Privremeni organ opštine Žitorađa doneo je odluku i o izgradi Plana detaljne regulalacije solarne elektrane “Solar pro 1” u naselju Grudaš u Žitorađi.

Plan obuhvata područje od 8,8 hektara, a na njemu bi trebalo da bude izgrađena solarna elektrana snage do osam megavata. Na tom području solarnu elektranu bi trebalo da gradi beogradska firma “Pro SMBB”.

Odobrnici Skupštine opština Merošina su na poslednjem skupštinskom zasedanju održanom prolog meseca doneli odluku o izrada Plana detalne regulacije “Solar Aleksandrovo”, a privremeni organ opštine Merošina je ovog meseca usvojio Plan detaljne regulacije “Solar Baličevac” u opštini Merošina, Solarna elektran biće građena na području sela Baličevca površine 1,2 hektara, u kraju poznatom kao Ugar.

Grad Niš je tokom ove godine započeo izradu Planova detaljne regulacije solarnih elektrana “Solnis” pored Donje Trnave, “Lovopromet 2” pored Trupala, “Gramade” između sela Vrelo i Oreovac i Plana detaljne regulacije “Cernica” na području sela Pasjača i Oreovac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com