DruštvoZdravlje

UKC: Moguće skraćenje listi čekanja na ortopediji – Za sada termini za poslednje prijavljene nisu pre februara 2025. godine

NPR... Za ugradnju veštačkog kolena prijavljeno je 576 pacijenata i na listi čekanja kao datum operacije naveden je jun 2025. godine

Iz uprave niškog Univerzitetskog kliničkog centra najavljeno je da je u planu povećanje broja operacionih sala Klinike za ortopediju sa dve na tri što vodi smanjenju čekanja pacijenata na operacije ugradnje veštačkog kuka i kolena za tri do šest meseci.

Do nove sale ortopedije bi se došlo u narednih šest meseci preseljenjem angio-sale iz novog UKC na Kliniku za kardiologiju, te bi umesto nje tu bila jedna operaciona sala više za ortopediju, saopšteno je medijima.

Na ortopediji je 3. maja uveden popodnevni rad operacionih sala, u kojima se radnim danima popodne obave po dve operacije ugradnje veštačkog kuka ili veštačkog kolena.

Po podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na ugradnju bescementne proteze kuka u Nišu čeka 159 pacijenata, a poslednji prijavljeni trebalo bi da dođe na red za operaciju februara 2025. godine. Na listi čekanja za ugradnju hibridne proteze kuka je 135 pacijenata, a poslednji prijavljeni takođe je dobio termin u februaru 2025. godine. Za ugradnju veštačkog kolena prijavljeno je 576 pacijenata i na listi čekanja kao datum operacije naveden je jun 2025. godine.

Apsolutni rekord u našoj zemlji po listi čekanja drži Institut za ortopedske i hirurške bolesti “Banjica” u Beogradu sa 8.253 prijavljenih za operaciju kolena. Poslednji prijavljeni na toj listi doći će na red za operaciju novembra 2027. godine

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com