Društvo

UKC: Klinika za ortopediju oborila sopstveni, godišnji rekord u broju izvedenih operacija

Period čekanja za operaciju ugradnje veštačkog zgloba je oko godinu dana.

Klinika za ortopediju niškog Univerzitetskog kliničkog centra, uspela je da, čak petnaestak dana, pre kraja godine, prevaziđe sve dosadašnje rezultate kada je planirani- elektivni operativni program u pitanju, ali i broj hitnih izvedenih operativnih zahvata, ističu iz UKC-a.

Od datuma osnivanja i početka postojanja ove organizacione jedinice, Klinike za ortopediju i traumatologiju najveće zdravstvene ustanove tercijarnog tipa južno od prestonice, Univerzitetskog kliničkog centra Niš, osoblje Klinike ove godine, oborilo je sve sopstvene rekorde u broju operisanih pacijenata.

“Zaključno sa jučerašnjim danom, ukupno je operisano čak dve hiljade pacijenata, što je kako ističu, skoro pa za 25 odsto više, u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Iako je pred ovim zdravstvenim radnicima još dve nedelje rada, ponosni su, što im je zacrtani plan na početku godine, zaista i uspeo”, kažu u upravi UKC-a.

Nakon sumiranja rada tokom ove godine, osvrćući se i na zastoj u periodu pandemije korona virusa, koji je uticao na čitav svetski zdravstveni sistem, ovakvi rezultati su, kažu niški ortopedi, dokaz da se dobra organizacija rada, trud, ali i razumevanje nadležnih, itekako isplatilo.

Ovom prilikom, podsetili su, da su se još u prvoj polovini ove godine, a zahvaljujući njihovom zalaganju i razumevanju rukovodstva ustanove, stekli uslovi da se hirurški zahvati izvode i u trećoj operacionoj sali, od ukupno 17, koliko ih ima u novoj zgradi niškog Univerzitetskog kliničkog centra. Na kvalitet pre svega, ali i ukupan broj operacija, uticala je, tvrde i zanova i nabavka novih setova opreme za izvođenje intervencija. Naglašavaju naravno i važnost odlične saradnje službi UKC Niš, kada je u pitanju pravovremeno, tačno i precizno planiranje nabavke ugradnog i potrošnog materijala- endoproteze veštačkog kuka i kolena, pa su posebno ponosni, na čelu sa rukovodstvom niškog UKC-a, što su u čitavoj zemlji, bili među Klinikama koje imaju najkraće liste čekanja za ugradnju istih. Zbog toga su, nakon dogovora sa nadležnima u Republičkom fondu za zdravstveno osigranje i Ministarstvu zdravlja, mogli i da priskoče u pomoć kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova, radeći operacije pacijentima, koji se nalaze na listama čekanja širom zemlje, a da pritom nisu remetili proces normalnog rada svoje matične Klinike, kažu u UKC-u.

Prema zvaničnim podacima sa OJ Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC Niš „Akademik prof. dr Milorad Mitković“, trenutno se pozivaju pacijenti koji su upisani na listu čekanja u drugoj polovini 2022. godine, kojima se zakazuje ugradnja endoproteze, a prema rečima rukovodioca klinike u prvim mesecima sledeće godine, pozivaće se pacijenti sa liste čekanja upisanih u prvoj polovini ove godine. To znači, da će period čekanja za operaciju ugradnje veštačkog zgloba biti oko godinu dana.

Kao i u prethodnim godinama, pacijenti sa prelomom, kao i pacijenti stariji od 75 godina, kojima se ugrađuje cementna proteza, ne upisuju se na listu čekanja, već im se hirurška intervencija zakazuje u najkraćem mogućem roku, u dogovoru sa ordinirajućim lekarom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com