Društvo

Prepoznajete to ozareno lice? Danas vodi ljutu bitku za istinu a nekada je bio samo nasmejani dečak

Profesora i direktora niške kardiohirurgije UKC-a Dragana Milića danas predstavljaju kao londoskog dečaka, prokupačkog učenika, beogradskog studenta i niškog hirurga koji je veliki lokal patriota.

Godinu dana već u žiži javnosti, ne samo niške već balkanske, zbog ukidanja liste čekanja i višenedeljnog rada vikendom sa svojim timom, danas doktor Milić čeka da mu uprava UKC-a obezbedi reagense za rad, operacije čekaju i prave se nove liste čekanja, dok mu na Medicinskom fakuletu prete otkazom.

Sve što je radio kroz život radio je sa velikom strašću uz puno ljubavi i odricanja.

U emisiji “Da sam ja neko” predstavljen je u najavi možda najkraće ali najživopisnije – Sa strastvenim srcem i prskonom glavom, o sebii niti misli, niti govori da je bezgrešan, Dragan Milić zna i veruje da nauka kojoj se posvetio  ne ide bez saosećanja i posvećenosti, to je nasledio od oca, dede su ga naučili manirima i hrabrosti, bezuslovnu ljubav je posvetio ćerki a crkva koja se gradi preko puta kardiohirurgije podseća ga na baku.

Foto: Prof. dr Dragan Milić/privatna arhiva

Dragan Milić, koga su Amerikanci proglasili najboljim istraživačem van teritorije SAD u 2010. godini, danas vodi u gradu na Nišavi “ljutu borbu” da pokaže da briga prema pacijentima mora da bude sveobuhvatna, da ne može da se čeka, kalkuliše i tempira zdravlje.

Otac mu je bio ortoped u Prokuplju dr Jovan Milić. Majka Radmila rođena u okolini Prokuplja i njen otac a deda dr Milića, učili su ga porodičnim vrednostima. Deka Milan je bio član Rojalističkog pokreta Draže Mihailovića za vreme Drugog svetskog rata. U proleće 1945. pobegao je Milan u Italiju, proveo nekoliko meseci u Nemačkoj, ali se na kraju nastanio u Engleskoj.

Dok je tata Jovan spremao specijalistički ispit iz medicine, poslao je malenog Milića sa mamom kod familije u Englesku. Dragan je tamo proslavio drugi rođendan i sve do polaska u prvi razred osnovne škole boravio je u Engleskoj.

Deda Milan je obeležio njegovo detinjstvo jer ga je naučio tačnosti i vaspitao građanski. Dr Milić je uvek bio dobar đak i nije bilo problema oko upisa na prirodno-matematički smer Gimnazije u Prokuplju. Iako je razmišljao i da bude reditelj, možda pod uticajem oca, odlučuje se za medicinu.

Foto: Prof. dr Dragan Milić/privatna arhiva

Posle diplomiranja na Medicinskom fakultetu u Nišu, postaje šef katedre za opštu hirurgiju. Profesor Mića Stoiljković ga odvodi na kliniku gde je Dragan volonterski specijalizirao. Profesor Stoiljković zadao je mladom Miliću magistarsku temu iz oblasti venske patologije, kasnije je on i doktorirao kod profesora Stoiljkovića i tada odlazi na subspecijalizaciju u Beograd. Dolazi u Niš kao vrhunski stručnjak.

Foto: Prof. dr Dragan Milić/privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Проф. Мића Стоиљковић, за људе који знају шта је хирургија, је најбоља потврда квалитета Проф. Драгана Милића. Само завидни и злобни покушавају да то негирају. Подршка Милићу – Ниш зна да препозна лидера. До сада, осим Смиљка све је подметачина.

  2. Hvala Bogu kada imamo ovakve ljude. Najveća titula je biti čovek. Ovaj prof. dr je zaista poseduje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com