Društvo

Ugašena kotlarnica Čair – neekološki toplotni izvor

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je zajedno sa direktorom JKP „Gradska toplana“ Predragom Milačićem pritiskom na dugme ugasila kotlarnicu Čair koja je za grejanje koristila mazut i kao takva bila neekološki toplotni izvor. Gašenje ove kotlarnice je od posebnog značaja kada se radi o ekologiji i čistom vazduhu u gradu.

 

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Ovo je samo još jedan od dokaza da smo ozbiljno shvatili problem koji imamo sa zagađenošću vazduha i da smo za ovih sedam meseci učinili puno toga da se situacija popravi, a ovo je jedan od najvećih uspeha kada je u pitanju zaštita životne sredine. Kotlarnica je konačno ugašena koja je bila jedan od najvećih zagađivača u Nišu i sada idemo dalje sa akcijama koje grad planira za zaštitu životne sredine. Očekuju nas i subvencije za kupovinu kotlova na pelet, subvencije za kupovinu bicikala i izgradnja biciklističkih staza, sadnja drveća je završena i sada čekamo jesen za neki novi krug. Činimo sve da nam životna sredina bude bolja i da se ne žalimo na kvalitet vazduha“, istakla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Foto: V.P.

Predrag Milačić, direktor „Gradske toplane“ je dodao da je sada ugašena najveća kotlarnica koja je radila na mazut, ali u planu je gašanje i ostalih kotlarnica koje za grejanje ne koriste gas.

Predrag Milačić, direktor JKP Gradska toplana

„Još 2008.godine smo ugasili najveću kotlarnicu na mazut, to je kotlarnica Somborska , a danas smo ugasili kotlarnicu Čair koja je bila najveća kotlarnica u gradu koja je radila na mazut. Imamo jasnu strategiju i planove i za ostale kotlarnice koje rade na mazut ili lož ulje. I one će, uz pomoć nekoliko programa, biti ugašene. U roku od nekoliko godina više neće da se proizvodi toplotna energija na mazut u gradu Nišu“, kazao je Predrag Milačić.

Prema njegovim rečima biće ugašena i kotlarnica na lokaciji Pasi Poljana preko programa koji će se realizovati sa USAID i prelazak na bio masu ali iz otpadnog drveta.

„Kotlarnica Mika Antić Ardia i Prirodno-matematički fakultet prelaze na biomasu, kotlarnica u Knjaževačkoj će biti rekonstruisana i prebačena na gas, na Panteleju će biti izgrađena ili nova gasna kotlarnica u dvorišti škole „Stefan Nemanja“ ili će se povezati na toplanu Klivi vir. Kotlarnica u Mokranjčevoj će takođe pretrpeti rekonstrukciju“, istako je Milačić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Da li direktor Toplane P. Milačić svesno vodi Gradonačelnicu kroz ekstremne prikaze neznanja ? Zašto je stalno vuče na dno ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com