DruštvoKultura

Učenici sa nastavnicima napravili kratak film o Državnom prazniku Sretenje

OŠ ,,BUBANjSKI HEROJI" iz Niša, već duži niz godina sa učenicima ekranizuje značajne teme iz srpske istorije i tako neguje srpsku tradiciju i kulturu sećanja.

 

Kao Savindan i Vidovdan, i Sretenje je ogledalo naše države, ovi praznici utiču na izgradnju svesti i srpskog identiteta. Savindan je uvod u Sretenje, Cveti i Vidovdan (to je i čvrsta veza kneza Lazara, Karađorđa i Miloša… a put pravoslavni im je utemeljio, trasirao i izgradio Sveti Sava), naglašava Đorđe Bojanić.

Pogledajte film (link)

 

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji” iz Niša već duži niz godina sa učenicima ekranizuje značajne teme iz srpske istorije, kroz korelaciju predmeta na časovima sekcija i dodanih aktivnosti učenika. Ove filmove su priredili učenici sa nastavnikom istorije Đorđem Bojanićem, đakonom Dejanom Jovanovićem – veroučiteljem i nastavnicom muzičke kulture Jovanom Đokić.

Na ovaj način jačamo rodoljublje i nacionalni ponos kod učenika, koji je jako potreban.

Naša je obaveza i dužnost da našu decu vaspitavamo u duhu vere koju su nam Sveti Sava i ostali srpski svetitelji ostavili u amanet i utemeljili nam put, Svetosavski put.

DOK NAM SRPSKA ISTORIJA NE BUDE PRIORITET I DVOGLED, DOK NE POČNEMO DA UČIMO IZ NjE I SAGLEDAVAMO BUDUĆNOST I RAZUMEMO OPASNOST… biće teško po nas, a ako je razumemo, videćemo i budućnost kao što iz nje vidimo prošlost, tako ćemo sagledati i opasnost. Takođe moramo poštovati sve druge različitosti, pripadnosti i verska opredeljenja i nacionalne manjine. Mi moramo učiti i iz sopstvenih grešaka, naglašava Đorđe Bojanić.

Prošle godine učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša priredili su i dokumentarni film o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojim su pozivali građane da istaknu srpske zastave na prozore 15. septembra i predstavili šta znači srpska zastava za naš narod kao i celokupno jedinstvo.

Pogledajte film (link)

Prošle godine na osnovu preporuke Ministarstva prosvete da sve škole obeleže Pogrom koji se desio 17. marta 2004. na Kosmetu, krenuli smo u realizaciju i uradili kratak film, kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka i muzička kultura, sa učenicima 8.razreda, i tako zaokružili celinu i približili učenicima POGROM i stradanja Srba 17. marta 2004. na Kosmetu. Smatrali smo da je u ovom trenutku vrlo bitno i najmanje što smo mogli da uradimo u negovanju kulture sećanja na sopstvene žrtve i pogrom, priča Đorđe Bojanić, prof. istorije u OŠ ,,Bubanjski heroji“.

Na kraju prošle školske godine, učenici i nastavnici su uspeli da završe dokumentarni film POVLAČENjE SRPSKE VOJSKE PREKO ALBANIJE 1915. KROZ PESMU I SEĆANjE

Obraćanje generala Milosava Simovića učenicima OŠ ,,Bubanjski heroji”, govor koji je vrlo bitan… i treba da se čuje.

Priredila: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com