DruštvoZdravlje

U Nišu nema morbila, ali postoji nalet varičela

U Nišu u prethodnom periodu nije zabeležen niti jedan slučaj oboljevanja od morbila, ali postoji nalet varičela, odnosno ovčijih boginja, izjavila je danas direktorka Klinike za dečije interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Jelena Vojinović.

“Uvek kada postoji nalet varičela mi beležimo postvaričelozne komplikacije kod jednog broja dece”, izjavila je Vojinović.

Ona je kazala da za razliku od Beograda i Vojvodine, Niš nema veći problem sa pertusisom, odnosno velikim kašljem.

Direktorka Klinike za dečije interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Jelena Vojinović; Foto: B. Lj.

Bilo je nekoliko dece kod kojih smo dokazali pertusis. Srećom na vreme je dijagnostifikovan i nije dovodio do nekih značajnijih komplikacija. Naše odeljenje za infekcije spremno je u svakom trenutku da ako zatreba dočeka svu decu”, rekla je direktorka.

Po njenim rečima, trenutno se među decom u Nišu beleži porast respiratornih infekcija izazvanih respiratornim sincicijskim virusom, boka virusom, rina i drugim sličnim virusima koji dovode, posebno u mlađem uzrastu, kod odojčadi, do nešto teže kliničke slike.

Vojinović je kazala da je prisutno i nekoliko vrsta virusnih infekcija koje dovode do digestivnih problema i iscrpljuju decu, pa im je često potrebna mala pomoć oko hidracije.

Klinika za dečije interne bolesti dobila je danas inkubator vredan 1,5 miliona dinara, poklon Fondacije Mocart i košarkaškog kluba Partizan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com