Društvo

U Bosni ga zovu KABAŠ, kod nas Svinjski, Domaći, Gadan…sapun koji “leči perut”

Možda nije baš najlepši sapun koji ćete držati u rukama ali je svakako onaj koji najbolje pere

„Svinjski“, „Domaći“, „Gadan“… sve su ovo nazivi za sapun izrađen od svinjske masti i žive sode koji su pravile naše bake a koji prema tvrdnjama domaćica skida sve fleke sa svih tkanina. Niške Vesti zavirile su u malenu radionicu Daliborke Miljković, koja se bavi izradom prirodne kozmetike, ona je za naš portal otkrila deo postupka izrade ovog nadaleko čuvenog sapuna.

U Bosni ga zovu KABAŠ mi ovde imamo nešto simpatičnije nazive za ovaj sapun koji se koristi za pranje ne samo tkanina već i ruku, bake kažu da efikasno uklanja perut ako vlasište dovoljno dobro nasapunjate, ostavite da stoji 5 minuta i isperete vodom.

„Danas je postupak izrade ovog sapuna nešto drugačiji nego ranijih godina kada su ga pravile naše bake. Ja ga pripremam tako što stavim manje žive sode u odnosu na kilograme masti. Nekada se na 5 kg masti dodavalo po 1 kg žive sode, danas je taj odnos drugačiji, na 1 kg masti dodaje se 140 g žive sode. Ja sve to radim hladnim postupkom a nekada su domaćice ovaj sapun spremale kuvanjem“, kaže Daliborka Miljković koja je pokrenula liniju prirodne kozmetike Sana Beauty.

Ovaj sapun kažu proizvođači može da se pravi i od užegle masti, Daliborka to ipak izbegava, u njenu smesu od masti, žive sode i vode voli da doda nešto eteričnih ulja…najviše čajevac koji sapunu daje poseban „šmek“.

„Sapunifikacijom koja traje 24 sata se štetno dejstvo žive sode anulira pa je ovaj sapun bezbedan i veoma prijemčiv za različite površine, neretko i kožu na rukama koju odlično čisti“.

Daliborka Miljković, proizvođak prirodne kozmetike “Sana Beauty”

Ona dodaje da se ovaj sapun dosta koristi za pranje slikarskih četkica, te ga umetnici vrlo rado koriste jer sastavom ne ugrožava dlake na kiticama.

„Danas se najkvaliteniji i naskuplji sapuni u svetu spravljaju od goveđeg i svinskog loja – SAVON. To su vrhunski sapuni koji se na tržištu prodaju kao ekskluzivni kzmetički preparati i imaju visoku cenu. Mi tu blagodet prirodne kozmetike još uvek ne umemo da cenimo kao ljudi sa zapada koji te proizvode izuzetno skupo plaćaju. Mi to sve imamo na dohvatu ruke, veoma pristupačko“, kaže Miljković za Niške Vesti.

Sirovine za izradu sapuna uopšte, danas jesu ujednačeno skupe. Na našem podneblju manje se koristi palmino ulje za izradu sapuna u drugim krajevima sveta mnogo više, ali je možda prirodnije da mi na ovim prostorima izrađujemo sapune od nama bliskih sirovina, kaže Miljković.

„Kilogram kokosovog ulja ali i svinjska mast koštaju po 450 dinara, i onda je logičnije da se prave sapuni od naših sirovina“, tvrdi ona.

Ako upotrebljavate „Gadni sapun“ štitite i životnu sredinu jer se on prirodno razlaže u vodenoj sredini gde se nađe kao otpadna voda, za razliku od sapuna i praškova koji se koriste prilikom mašinskog pranja.

Možda nije baš najlepši sapun koji ćete držati u rukama ali je svakako onaj koji najbolje pere i čisti sve fleke koje ste “zaradili”, može da izleči perut a tu je i ako treba da operete svoj slikarski pribor, uz sve ovo štiti našu već narušenu životnu okolinu…puno je razloga da ovaj prirodni sapun imate u svom kupatilu.

Domaći sapun; Foto: Daliborka Miljković

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. sapun od svinjske masti je najlepši sapun. Ne znam ko mu to tepa “gadan”. U ostalom on se nekada koristio za pranje celog tela, kose i lica. Manite me kokosovog ulja, mirisa, boja i reciklaže. A, gde to pak se može reciklirati, kada ništa ne radi? pre svega nemate kante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com