Stari Niš

Turci i Crkva Sveti Nikola

Crkva Svetog Nikole nalazi se jugoistočno od velike niške crkve, na putu za Gabrovac, u onoj niškoj mahali koji naseliše Turci Beograđani, pošto ih je 1862. godine iz Beograda krete knez Mihajlo. U tom kraju svaki zna za ovu neobičnu bogomolju.

Crkva ova je menjala svoju veru šest puta: prvi put je bila crkva, pa se poturčila. Docnije je tako prelazila iz vere u veru, dokle je godina 1878. ne zasta kao džamiju.

Priča se da se nikad uz ovu bogomolju nije mogla održati munara Toranj, nego se i nakrivila, ili sasvim pala. Kad god bi se ova munara nakrivila, Turci su svakad nadali kakvom svom zlu.

Godine 1877. bogomolja ova je bila džamija i munara njena bila se toliko nakrivila da je bilo teško i razumeti kako ne padne tako veliki teret, pošto se toliko nagnuo.

Kad su Srbi uzeli Niš, i počeli ga uređivati, dođe jednog dana srpskom starešini jedna deputacija u kojoj behu hodža (svešteni), muftija (najstariji sveštenik), i više odabranih Turaka, i predlože da se ova bogomolja “vrati u svoju staru veru”, to jest da se pretvori u crkvu.

– Mi znamo – rekoše oni – da ta Bogomolja uvek ide onome kome Bog da vlast nad Nišem.

Pa je, vala, pravo da i sada pređe u svoju staru veru! Ponuda se primi. Srbi staru munaru obore da ne bi nikog pritisla, a na Crkvu Svetoga Nikolu stave sjajni krst!

Od tog doba u Svetom Nikoli opet se služi služba Božija …

Izvori:
“Niške Anegdote XIX i XX veka”
Vidosav Petrović, 2005. godina
Istorija Niša I
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com