Hronika

Roditelji devojčice koju je ujeo pas: Vrištala je, kuče je nije puštalo

Nakon pregleda i previjanja rana na Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju u Nišu dvoje učenika škole „Branko Radičević u Gabrovcu koje je u toku prepodneva ujeo napušteni pas rase Kane korso otpušteni su na kućno lečenje, ali su i deca i njihovi roditelji i dalje u šoku zbog onoga što se dogodilo.

Dragana i Nemanja Kovačević, roditelji desetogodišnje devojčice kažu da je njihova ćerka zadobila duboku ranu na ruci, za koju su lekari rekli da je na takvom mestu gde ne može da se ušije, već mora da se stalno previja da bi zarasla.

Nemanja, otac devojčiće; Foto: Niške Vesti/B. Lj.

Na prvo previjanje vodiće je već sutra tako da neće moći u školu, a ubuduće moraće i nju i mlađeg sina da vode u školu jer se plaše za njihovu bezbednost. Kovačevići ističu da je njihova ćerka za vreme velikog odmora pošla sa još dve drugarice i dva druga do obližnjeg dragstora kako bi kupila užinu, kada je dotrčao veliki pas i skočio na nju.

„To kuče je iz čista mira napalo naše dete. Nije imala hranu u rukama, držala je novčanik. Zgrabilo je zubima za ruku i nije je puštalo. Ona je plakala i vrištala, međutim pas je i dalje ujedao i pokušao da je ujede i za drugu ruku. Ostala deca su se uplašila, počela su da vrište i pobegla u školu. Srećom na obližnjoj autobuskoj stanici bio je jedan stariji čovek koji pritrčao i gurnuo psa, pa je naša ćerka mogla da pobegne u školsko dvorište. Bilo je na stanici i drugih ljudi, ali samo joj je on pomogao“, kaže Nemanja.

Prema njegovim rečima, vrlo brzo je u školu došla Hitna pomoć, a njegovu suprugu su pozvali da odmah dođe, pošto je ona bila slobodna, a on na poslu u prvoj smeni.

„Zaista smo doživeli veliki šok. Ne možemo da prestanemo da razmišljamo o tome šta bi se dogodilo da je ćerka počela da beži i da je pas skočio i dohvatio je za vrat. Užasava nas ta pomisao da je mogla da nastrada u školskom dvorištu. Pri tom smo sasvim sigurni da tog psa ničim nije isprovocirala da je napadne. Ona obožava životinje i mi ih imamo kod kuće. Čuvamo psa, pet mačaka i kanarince. Naučila je od malena kako treba da se postupa sa životinjama“, rekao je Nemanja.

Dragana Kovačević, majka devojčice, kazala je da su veoma zabrinuti jer radnici Zoo higijene nisu danas uhvatili psa, tako da se i dalje slobodno šeta selom.

„Odvešćemo ih do škole, ali šta posle. Treba da izađu za vreme odmora u školsko dvorište, da odu da kupe užinu. Da li svako dete sada treba zbog pasa lutalica da ima pratioca tokom celog dana. Deca idu u park da se igraju, igraju se u dvorištu. Plašimo se za njihovu bezbednost, može da ih napadne i u parku, ali iu dvorištu, može da se provuče ispod ograde i da uđe“, vidno uznemireno govori Dragana.

Prema Draganinim i Nemanjinim rečima, jedino prihvatljivo rešenje za njih sada je da sve pse lutalice u Gabrocu Zoo higijena pohvata i smesti u azil. Za bezbednost dece i svoju bezbednost zabrinuti su i ostali stanovnici Gabrovca.

Devojčica zadobila duboku ranu na ruci; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Prema njihovih rečima Kane korso koji je danas napao decu u školi nije jedini napušteni pas u njihovom selu. Čopor pasa je pre dva dana na farmi u tom selu udavio i pojeo svu živinju. Ivana Đorđević, majka dečaka koji je bio društvu devojčice koju je pas napao kaže da su deca došla istraumirana iz škole.

Ivana Đorđević, majka dečaka koji je bio društvu devojčice koju je pas napao; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

„Sin kaže da su svi vrištali i plakali i da su toliko bili uplašeni da se nisu snašli da pomognu drugarici. Učitelj je zvao i tražio da odemo po njih, nije smeo da ih pusti same da se vraćaju jer pas nije uhvaćen. Neke veće devojčice same su zvale roditelje da dođu po njih kolima jer su se plašile da izađu iz škole pošto je pas i dalje bio u školskom dvorištu. To kuče je i sinoć jurilo neku decu u selu, čulo se vrištanje, ali srećom su prošla bez povrede. Plašimo se i za sopstvenu bezbednost. Vraćamo se kasno uveče s posla, nije prijatno da vas u mraku sretne čopor pasa ili tako veliki pas kao ovaj koji danas napao dečka i devojčicu“, rekla je Đorđević.

Stanovnici Gabrovca apelovali su na Zoo službu da što hitnije dođe u to selo pohvata sve pse lutalice, za koje kažu da su svi do jednog tu dovedeni i pušteni iz grada ili drugih sela. Meštani nemaju dokaze, ali su ubeđeni da je upravo Zoo služba pojedine pse tu dovezla, jer u azilu nema dovoljno mesta za sve životinje.

Gabrovac; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

 1. Vozilo Zoo higijene je viđeno pre par dana u Gabrovcu znači da su ipak ostavili u selu pse

  1. Vozilo Zoohigijene ima GPS i svaki pas kad se vraca ili hvata zapisnik radne i putne naloge kao i foto i video zapise. Psi se po zakonu vracaju nakon CNR programa na lokacije. U ovom slucaju nije u pitanju napusteni pas ili gradski pas nego vlasnicki pas shodno tome je nedopustno da pravite zakljucke…niti je u pitanju cane corso niti su u pitanju teske povrede, a prvenstveno je za ovaj dogadjaj iskljucivo odgovoran vlasnik psa. Pas je obican mesanac vece rasti koji je pobegao iz dvorista. A karakter psa je odraz vlasnika…i koliko se bavi sa psom i koliko je posvetio socializaciji istog. Sve u svemu u pitanju je neodgovorno vlasnistvo a ne ulicni pas. I Zoohigijena je odmah nakon prijave stigla i trazila psa satima. Tako da nije pas bas lezao u skolskom dvoristu. A takodje da se zapitamo gde su svi ti nastavnici u vreme odmora da niko nije bio pored dece?

   1. Apsolutno je nedopustivo da branite kera okrivljujuci sve druge ljudske faktore. Kad je pas agresivan, on je takve prirode i takav je za eutanaziju. Da ga je takvim napravio vlasnik – jeste, i takav neodgovoran vlasnik treba krivicno da odgovara, pas da se humano ubije i dobra odšteta da se isplati porodicama za pretrpljen strah i nanosenje telesne boli.
    Kako postoje losi ljudi, tako postoje i nepodobne zivotinje koje nemaju svrhu.

 2. @ UDRUZENJE pit – sram te bilo ovakvog saopštenja! Jel ovo naseobina ljudi ili poludivljih zivotinja? Dal bi ovakvo bezobrazno saopštenje dao, da je tvoje dete izujedano? Licemeri i umobolnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com