Region

Svrljiški sveštenik uz zvuk gitare približava veru ljudima

SVRLJIG – U Crkvi svetog cara Konstantina i carice Jelene u Svrljigu, poslednje dve godine, nakon liturgije, čuje se zvuk gitare mladog sveštenika Mladena Marinkovića. Uz pomoć muzike on pokušava da približi veru ljudima, često komponuje duhovnu muziku, a neretko se dešava i da sa vernicima zapeva i neku zabavnu pesmu.

– U početku sam se plašio da će ljudi, koji su malo konzervativnijih shvatanja, biti protiv toga, ali baš svi komentari su bili pozitivni i vernici koji dolaze na službu često zapevaju samnom posle liturgije, kaže Marinković.

Muzika i vera su ovog mladog svešetnika impresionirale još od detinjstva pa je, kako kaže, uspeo da spoji te dve stvari i da uz zvuk svojih pesama na još jedan način služi bogu i ljudima.

– Ja imam tremu od javnog nastupa pa sam u početku objavljivao svoje kompozicije na Jutjub kanalu, ali kada sam prvi put zasvirao gitaru pred vernicima i sa Dečijim crkvenim horom “Branko”, trema je nestala i sada često radim sa decom jer oni najiskrenije mogu da prenesu emociju koju duhovna muzika nosi, kaže Marinković

Rad sa decom, njemu nije stran, radeći kao veroučitelj, on je često za vreme nastave koristio muziku i svoj omiljeni instrument gitaru kako bi im nastavu učinio što zanimljivijom i poruke koje vera nosi preneo na način na koji oni mogu da razumeju.

– Veliki uzor mi je bio Vladika Nikolaj i njegove bogomoljačke pesme pa sam poželeo da napišem svoje. Sada radim sa crkvenim dečijim horom u Svrljigu i zaista uživam u tom radu, a i deca su jako zadovoljna i vole da izvode moje kompozicije, kaže Marinković.

Njegov san je da se neke od njegovih kompozicija malo ozbiljnije snime i nađu na nekom Božićnjem albumu.

-Dečiji crkveni hor “Branko” izveo je moju pesmu “Svetlost Vaskrsenja” na Vaskršnjem koncertu u hramu Svetog Save u Beogradu, nakon toga izvodili su i neke moje pesme i u Rusiji, mislim da imaju uticaja na ljude i da sam uspeo da prenesem poruku, kaže Marinković.

On je dodao, da planira da nastavi da komponuje duhovnu muziku, pre svega, ali kada ga inspiracija ponese ponekada komponuje i druge vrste muzike.

-Bitno je da se poruka ljubavi i vere u boga približi ljudima na pravi način, a muzika govori univerzalni jezik koji je lako razumljiv svima, poručio je Marinković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com