Društvo

Simultanka u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana: Predsednik opštine – na potezu

„Postavljanje šahovskih figura na javnim površinama“

Gradska opština Medijana, u saradnji sa Šahovskim savezom Nišavskog okruga, suorganizator je događaja „Postavljanje šahovskih figura na javnim površinama“.

Tim povodom, predsednik GO Medijana, Nebojša Kocić, povlačenjem prvog poteza, započeo je partiju šaha sa niškim osnovcima i penzionerima.

„Današnje, kao i sva prethodna okupljanja, u okviru ove manifestacije, prilika su susreta generacija, gde imamo spoj mladosti i iskustva, jer šah nije samo razbibriga za penzionere, naprotiv, to je prelepa igra, u kojoj se uče životne lekcije, koja podstiče kritičko i strateško razmišljanje, to je igra u kojoj se pomeraju granice, pronalaze rešenja i izlaz iz mat pozicije, čak i kada se to čini nemogućim“ izjavio je predsednik Kocić.

Foto: GO Medijana

Kocić je naglasio da „Promocijom šaha približavamo ovu igru i činimo je dostupnom i ostalim sugrađanima, a posebno najmlađima, koji dosta vremena provode gledajući telefone, tablete, igrajući igrice, jer cilj ovog projekta i jeste popularizacija šahovskog sporta, ne samo na teritoriji najveće niške opštine, već i šire“.

„Šah nikome ne može da škodi, može samo da pomogne. Šah je spoj nauke, umetnosti, kulture, sporta – šah je više od igre“, dodao je predsednik.

Predsednik Kocić je, ovom prilikom, podsetio da je „Gradska opština Medijana, u proteklom periodu, najstarijim sugrađanima, koji vreme provode u Svetosavskom parku, obezbedila garniture šaha i domine, za razbibrigu u penzionerskim danima.

Foto: GO Medijana

Potpredsednik Šahovskog saveza Nišavskog okruga, Aleksandar Batanjac, istakao je značaj koji šah, kao sport ima i zahvalio GO Medijana, na izuzetnoj saradnji, sa nadom da će se nastaviti i biti još intenzivnija i uspešnija. Događaju je prisustvovao i u šahovskoj igri učestvovao, internacionalni velemajstor Branimir Maksimović.

Simultanke, u okviru projekta, koji je trajao dve godine, održavale su se na više lokacija na teritoriji GO Medijana i to: u parku 7. juli i delu pešačke zone Ulice 7. juli, u parku Čair, u blizini Dečijeg kulturnog centra, na platou ispred TC Kalča i u parku Sveti Sava.

Foto: GO Medijana

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com