Kultura

SALON 77: “Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru”

Od utorka 18. septembra, kada je u 17 časova i zvanično otvaranje, Nikola Marković, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, predstavlja se postavkom „Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru“ koja je i namenski koncipirana za izložbeni prostor Salona 77 u niškoj Tvrđavi.

Ova prostorna instalacija praktični je deo njegovog istoimenog doktorsko-umetničkog rada, koji u središtu pažnje ima ironiju i satiru u likovnom izrazu. Otvaranje ove postavke ne bi trebalo propustiti, jer će zbog visokih tehničkih zahteva njene realizacije već od narednog dana njenog održavanja ona biti adaptirana za uslove standardnog izlaganja. Publika u Nišu će ovu postavku moći da vidi do 1. oktobra. Organizator je Galerija savremene likovne umetnosti.

“Ova postavka na satiričan način problematizuje polarizciju na domaćoj umetničkoj sceni, koja sledeći ideološku podvojenost u našem društvu na nacionalistički „patriotski“ i proevropski „kosmopolitski“ diskurs, postoji i u ovoj sferi života. Potreba da se naglasi linija međusobnog razgraničenja sukob podiže na ravan same umetnosti. Poseže se za ključnim pitanjima u dosadašnjem razvoju umetnosti: šta je to umetnost i umetničko delo, šta bi trebalo da bude ili koje funkcije da ispunjava. Revizionizam ovih pitanja predstavljao je pokretačku snagu nekada i globalnih pokreta u umetnosti. Apsurd je u tome što reaktivirana sada ona se stavljaju u službu osnaživanja postojećih dogmi, a sa ciljem da se određeni istorijski tokovi prikažu kao programska zastranjivanja u nacionalnoj umetnosti”, kaže Milan Ristić u najavi izložbe.

Da li su nebeske i zemaljske prilike istinski baš ovakve i ako jesu, da li bi podela među posvećenicima umetnosti zaista mogla da dovede do satanizacije određenih platformi u razvoju umetnost, a kako bi to eventualno doprinelo javnom statusu umetnosti, pitanja su koja umetnički koncept Nikole Markovića ostavlja otvorenima.

Po rečima samog umetnika: „ironija predstavlja vrstu najvećeg poverenja, ona računa na drugog. Ironija je, dakle, poziv: dopunite, ispravite sami, procenite sami ono što vam se kaže.“.

Prostorna instalacija „ Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru “ u Salonu 77 predstavlja nastavak istraživanja započetog prethodnim ciklusom „Čuvari plamena“, koji je 2016. godine predstavljen na samostalnoj izložbi u Prodajnoj galeriji „Beograd“.

Ove dve izložbe zajedno čine jednu zaokruženu celinu.

Nikola Marković (1976) Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu, pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića. Član je ULUS-a. U Srbiji samostalno izlagao u Somboru (2004), Nišu (2006. i 2018) i Beogradu (2015. i 2016). Učestvovao i na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, kao i u sazivu nekoliko likovnih kolonija (Sićevo, Classic, Niš art fondacija…). Od 2007. godine sarađuje sa galerijom „Suppancontemporary“ iz Beča, preko koje je samostalno i grupno izlagao u Austriji, Nemačkoj, Italiji, uključujući i učešće na brojnim sajmovima umetnosti.

Na završetku studija, od strane likovnih kritičara, izabran među deset perspektivnih mladih umetnika za izložbu „Perspektive“ (2003). Dobitnik Prve nagrade na nacionalnom konkursu za mlade likovne umetnike umetnike u organizaciji Niš art fondacije, a pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris (2007). Bio je i u najužem izboru za nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković (2016). Radovi Nikole Markovića zastupljeni su u značajnim kolekcijama u Austriji a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije otkupilo je (2016) njegov triptih iz ciklusa „Izvodi iz neverbalnog govora“ za zbirku Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Od 2018. godine radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, u zvanju docent.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com