Društvo

Prva dama Srbije otvorila Forum mladih naučnika. Mladi poručili da vide sebe u Srbiji

9. Forum mladih naučnika održan je danas u zgradni Univerziteta u Nišu pod sloganom „Stazama velikih naučnika“. U okviru Foruma uručene su i nagrade 21 đaku generacije niških srednjih škola. Mladi govornici sa ovog Foruma su složni u nameri da ostanu u Srbiji, ali i da su promene neophodne. Forum, koji organizujue HO “Nađi Raula”, na ideju Jovana Milića, tada učenika Mašinsko tehničke škole “15. maj” je otvorila supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

 

Jovan Milić, H.O. “Nađi Raula”

„Prava poruka sa ovogodišnjeg foruma mladih naučnika je da svi žele da ostanu u Srbiji, pogotovo u ovo doba, apatije i tuge, koja je u našem narodu. Mislim da bi događaji, kao što je Forum mladih naučnika, mogao dodatno da motiviše naše društvo da nastavimo pravim i valjanim putem, da zaboravimo na podele i da idemo stazama velikih naučnika, kako i glasi slogan ovogodišnjeg Foruma. Činjenica je da te staze nisu najbolje utabane, ali su jedini pravi put“, poručio je Jovan Milić i dodao da će sledeći 10. jubilarni okupiti talentovane mlade ljude koji su učestvovali na svim održanim forumima.

Srupruga predsednika Srbije Tamara Vučić je poručila mladima da ako nastave svoje školovanje ili život u inostranstvu, da budu pravi ambasadori Srbije i da vredno rade, kako bi kasnije svoje znanje mogli da podele u svojoj domovini.

Tamara Vučić

„Želim da vam pružim podršku na putu kojim ste krenuli, putu znanja i nauke, putu na kome ćete se sigurno sretati sa preprekama i sa izazovima, a ono što je najvažnije da nikada ne posustanete. Podrška koju mi stariji treba da pružimo mladima je više nego važna, zbog toga sam ja ovde, i biću uvek tu da podržim mladost, kreativnost, konstruktivan pristup životu i svetu. Mi svoju budućnost kreiramo danas i ne smemo nijedan minut prepustiti slučajnosti, jer nas nedavni tragični događaji podsećaju kolika je naša odgovornost.

Budite dobri ljudi, plemeniti, humani, pomozite, podržite i ohrabrite svoje vršnjake i nikada ne zaboravite ko ste i odakle potičete. Svesna sam da ćete otići u svet, ali svoj patriotizam iskažite tako što ćete vredno učiti i raditi, a kada dođe vreme vratite se u svoju zemlju da to svoje znanje podelite dalje“, navela je Tamara Vučić.

Vladimir Radovanović, pomoćnik ministra

Verujem u vas i vašu sposobnost da napravite značajan uticaj u svetu. Neka vaša istraživanja budu hrabra i odluke bude zasnovane na činjenicama, a vaš rad neka bude vođen integritetom i željom za istinom, rekao je pomoćnik ministra za omladinu, Vladimir Radovanović.

Na ovom skupu su govorili genijalci koji predstavljaju budućnost Srbije, i to: Ljiljana Konjević, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu i član Regionalnog centra za talente „Nikola Tesla“, Vukota Radovanović, doktor medicine i istraživač-pripravnik na Katedri za biohemiju na Medicinskom fakultetu u Nišu, Nikolija Bojković, studentkinja na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Maša Nastić, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, odeljenja za učenike sa specijalnim sposobnostima za fiziku i 12-godišnji Andrej Vučković, učenik Osnovne škole „Čegar“ i najmlađi govornik u istoriji Foruma.

Nikolija Bojković

Smatram da je mnogo važan put učenja i sticanja novih znanja i da nagrada dođe na kraju. Sebe vidim na nekom institutu gde ću raditi na instraživanjima iz matematike, kaže Nikolija Bojković studentkinja Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Maša Nastić je završila Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu i namerava da ostane u Srbiji. Sa velikim uspehom je učestvovala na takmičenjima iz fizike, matematika, ali i biologije, čime će se baviti u budućnosti.

Maša Nastić

„Pored uspeha iz fizike, ja sam se pre svega takmičila iz biologije, tako da planiram da upišem to na Prirodno-matematičkom fakultetu i da se time zapravo bavim. Poruka za mlade je da veruju u svoje ideale, da se bore za ono što žele da promene i da ne beže, već da ostanu u svojoj zemlji“, rekla je Maša.

Vukota Radovanović, istraživač-pripravnik na Katedri za biohemiju na Medicinskom fakultetu u Nišu, uspeo je da se zaposli na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. On navodi da nije očekivao takav put, ali dodaje da je veoma zadovoljan. Planira da završi doktorske studije i da ostane u Nišu.

Vukota Radovanović

Mladim istraživačima poručujem da kad im bude teško da znači da je dobro i da ne odustaju od svojih snova”, kaže istraživač pripravnik na Katedri za biohemiju Medicinskog fakulteta u Nišu, Vukota Radovanović.

Ljiljana Konjević, iz beogradske Matematičke gimnazije je sedam godina članica Regionalnog centra za talente i osvojila je preko 30 medalja.

Ljiljana Konjević

„Ne obazirem se previše na nagrade, na njih gledam samo kao potvrdu mog truda i rada. Ako ostanem u prošlosti neću moći da napredujem u budućnosti. Pored svih uspeha stoji i neuspeh, iz kog treba da se izvuče ono najbolje, gde su bile greške, šta popraviti“, kaže Ljiljana i dodaje da pored matematike ima ljubav prema stranim jezicima i gitari.

Najmlađi govornik na Forumu mladih naučnika je bio svestrani Andrej iz Osnovne škole „Bubanj“.

Andrej Vučković je uspešan u engleskom i nemačkom jeziku, ali i mentalnoj aritmetici, matematici i fizici. Nedavno je otkrio i da mu od ruke ide i slikarstvo, jer je na jednom likovnom konkursu osvojio visoki plasman. Međutim, pored svega toga trenira i aikido.

Andrej Vučković

„Aikido treniram već osam godina, krenuo sam od pete godine. Dok sam išao u školu engleskog i nemačkog, jedan drug mi je pokazao aikido i on me je poveo da vidim kako je, meni se jako svidelo i već osam godina treniram“, kaže Andrej, koji uz sve ovo piše i roman.

On je svojim vršnjacima poručio da je Srbija veoma lepa zemlja i da ostanu ovde i dodao je da je neophodno da se njegova generacija trudi da poboljša sistem.

U okviru svečanog otvaranja Foruma mladih naučnika nastupili su Vojni orkestar iz Niša, Mešoviti hor fakulteta umetnosti „Maestrini“, ali i Dečiji hor „Čarolija“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com