DruštvoObrazovanje

Dodela nagrada učenicima generacije u okviru 9. Foruma mladih naučnika

"Stazama velikih naučnika"

U okviru 9. Foruma mladih naučnika, koji se organizuje u utorak, 20. juna od 11.30h u svečanoj sali Univerziteta u Nišu, biće dodelje i nagrade učenicima generacije srednjih škola iz Niša. Kako ističu organizatori ideja je da se tog 20. juna, posle velikih tragedija i prisutne apatije u društvu, javnosti predstave mladi ljudi, pokretači budućeg razvoja naše države. Organizatori ističu i to da je struktura izabranih učenika generacije srednjih škola iz Niša poprilično zanimljiva, a statisitku će predstaviti upravo na 9. Forumu mladih naučnika.

Kako ističu sami organizatori na Forumu će se predstaviti 5 mladih i talentovanih pojedinaca iz cele Srbije, a najmlađi je Andrej Vučković iz Niša. Među govornicima nalaze se i: Nikolija Bojković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Vukota Radovanović sa Medicinskog fakulteta u Nišu, Ljiljana Konjević iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Maša Nastić iz Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu.

U okviru svečanog otvaranja nastupiće Vojni orkestar iz Niša, dečiji hor „Čarolija“ i mešoviti hor Fakulteta umetnosti u Nišu „Maestrini“.

Na Forumu će govoriti Ljiljana Konjević, učenica  trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu i već sedam godina je član Regionalnog centra za talente „Nikola Tesla“. Od najranijeg detinjstva interesuje se za prirodne nauke. Nosilac je preko 30 zlatnih medalja na najprestižnijim takmičenjima u zemlji i u inostranstvu. Među priznanjima posebno se izdvajaju:
-Srebrna medalja na međunarodnom takmičenju „World Youth Invention and Innovation Award“
-Srebrna medalja na međunarodnom takmičenju „Mathematics without borders“
Nacionalni je šampion u oblasti hemije, a učestvovala je i na velikom broju takmičenja iz fizike. Za postignute rezultate na međunarodnim takmičenjima dva puta dobija priznanje od Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i od fondacije „1%“. Pored aktivnog bavljenja naukom, aktivni je član Ansambla „Dimitrije Tucović“ i OKUD „Rok Cirkus“. Na XII Beogradskom festivalu pisaca za decu Vitezovo proleće, dobija diplomu časopisa „Vitez“ za crtež 2014. godine. Sa brojnih literalnih takmičenja nosi puno pozitivnih utisaka i puno nagrada.

Vukota Radovanović doktor je medicine i istraživač pripravnik na Katedri za biohemiju, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš” u Nišu i Medicinsku školu “Dr Miodrag Lazić” u Nišu, smer medicinska sestra-tehničar, Vukota je završio sa prosekom 5,00. Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, na smeru integrisanih akademskih studija studijskog programa medicine, upisao je 2016. godine i na istom diplomirao kao prvi diplomac svoje generacije 6. juna 2022. godine sa prosečnom ocenom 9,96. Trenutno je na istom fakultetu student doktorskih akademskih studija, studijskog programa – medicinske nauke. Vukota je svojim neverovatnim zalaganjem i trudom tokom studiranja uspeo da obezbedi svoje mesto u programu 100 najboljih diplomiranih studenata medicine i sada čeka ugovor o specijalizaciji. Za vreme studiranja, Vukota je bio dobitnih brojnih priznanja i korisnik više različitih stipendija, među njima i republičke stipendije, stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja i stipendije „KONRAD ADENAUER“ programa stipendiranja.Vukota je tokom studiranja krenuo da se bavi i naučno-istraživačkim radom i dosad je napisao i objavio 13 radova u kategorijima M23, M34 i M64. U akademskoj 2019-2020. godini, Vukota se angažovao kao demonstrator-saradnik van radnog odnosa, na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i učestvovao u održavanju vežbi na fakultetu.
Decembra 2022. godine Vukota je učestvovao na Nacionalnom hakatonu iz oblasti zaštite životne sredine i bio deo pobedničkog tima koji je imao priliku da učestvuje na Internacionalnom hakatonu održanom u Beču u februaru ove godine.

Nikolija Bojković studentkinja je druge godine na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na smeru Signali i sistemi. Od malih nogu gaji ljubav prema matematici. Kao učenik generacije osnovne škole, upisuje Matematičku gimnaziju u Beogradu, koju završava kao nosilac Vukove diplome. Prošle godine biva primljena na letnji program na Kembridžu, Girton koledž. Program se sastojao iz tri modula: „The Jet Engine“, „Nanotechnology“ i „Quantum technologies“. Kako sama ističe, predavanja i rad sa profesorima koji su najveći stručnjaci na svetu u ovim oblastima je dodatno motivisalo i inspirisalo.
Trenutna polja interesovanja mlade Nikolije vezuju se za matematiku i programiranje. Pored izvanrednih rezultata ostvarenih u školi i pored bezbroj nagrada osvojenih na takmičenjima, mlada Nikolija se bavi pisanjem. Aktivna je i u omladinskom aktivizmu, te je mentor u okviru projekta „Student mentor“.

Andrej Vučković rođen je u Nišu 1.7.2010 godine i najmlađi je govornik u istoriji Foruma. Učenik je šestog razreda Osnovne škole “Čegar” u Nišu. Dobitnik je mnogih priznanja, diploma, pohvala i nagrada. Sa tri godine (2013.) je krenuo u englesko zabavište “Centar Britannica school”, gde je počeo da uči engleski i nemački jezik. Nakon polaska u osnovnu školu nastavlja učenje oba jezika i sada se nalazi na višem juniorskom 2 nivou. Sa pet godina ( 2015.) , počeo je da trenira aikido u školi aikidoa klub “Bušido” Niš. Nosilac je 4-kyu nivoa. U toku prvog i drugog razreda pohađao je školu mentalne aritmetike “Malac genijalac” i poseduje sertifikat o završenom naprednom nivou mentalne aritmetike. Škola traje dve godine. Dobio je stipendiju za pohađanje te škole u trajanju od jedne godine u drugoj i poslednjoj godini pohađanja iste. U prvom razredu učestvovao je na konkursu i pobedio, dobitnik nagrade za literarni rad u akciji “Oktobar – mesec pravilne ishrane” Instituta za javno zdravlje. Zbog nagrada na literarnim konkursima ove školske godine ide po programu za nadarene učenike IOP 3 iz srpskog jezika i književnosti. U okviru tog programa IOP – a 3 sa svojim mentorom, nastavnicom srpskog jezika učestvuje na konkursu Kletov čitalački maraton, u okviru kog piše roman. Ove školske godine učestvovao je na takmičenjima iz fizike, istorije, i Čitalića.

Maša Nastić, učenica je 4. razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, odeljenja za učenike sa specijalnim sposobnostima za fiziku. Učesnica je na takmičenjima iz fizike još od 2017. godine, pri čemu je 2018. i 2019. godine osvojila pohvale na državnim takmičenjima. Pored toga, osvaja i pohvalu na državnom takmičenju iz matematike 2016. godine, a u prvoj godini srednje škole i plasman na državno takmičenje. Posebno se ističe njen plasman na Eksperimentalnu Olimpijadu iz fizike 2021. godine.
Od 2020. godine polaznik je Istraživačke stanice „Petnica“ na seminaru biologije. U petnici otkriva novu ljubav prema biologiji, tako da se prethodnu godinu završila kao učesnica državnog takmičenja. Izlagač je na godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“ na kojoj je po prvi put izlagala svoje radove pod nazivima:,,Komparativna analiza morfometrijskih karakteristike krila vrste vodene device Platycnemis Pennipes u Nišu, Novom Sadu i Petnici“ i ,,Trofička struktura zooplanktona Petničkog jezera“ koji će biti i zvanično objavljen u zborniku radova ove istraživačke stanice.
Kako Maša sama ističe, trudi se da svoja znanja iz fizike i matematike primeni na oblasti njenog posebnog interesovanja , odnosno na biološke i medicinske nauke. Posebno ističemo to da se ova mlada dama u slobodno vreme bavi baletom ali i planinarenjem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com