Društvo

Pripadnici 63. padobranske brigade izveli noćni skok sa 4.500 metara

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, obišli su pripadnike 63. padobranske brigade, koji izvode obuku na Vojnom aerodromu “Narednik-pilot Mihajlo Petrović” u Nišu.

Ministar Vulin potvrdio je da noćni skokovi predstavljaju najzahtevniji i najsloženiji deo obuke.

“Ono što je večeras urađeno iznad grada Niša ne može da uradi svaki padobranac, a onaj koji može, on može za sebe da kaže da je dostigao maksimum u svom razvoju i poslu. Noćni skok u otežanim uslovima, pod vetrom i teškim vremenskim prilikama, dokaz je da su ovi ljudi prošli najsloženiju obuku i da su u stanju da izvedu baš sve što jedan padobranac može da uradi”, istakao je ministar Vulin.

On je dodao da su padobranci opremljeni najsavremenijim padobranima i najboljom mogućom opremom.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

“Ulagali smo i u njihov životni standard, podigli smo nivo njihove jedinice – od bataljona vraćeni su na nivo brigade, ali oni sve to vraćaju i pokazuju koliko vredi u njih ulagati”, rekao je ministar odbrane, koji je iskoristio priliku da zahvali i načelniku Generalštaba Vojske Srbije što je bio tu i što je doprineo da 63. padobranska brigada bude to što jeste.

Кapetan Mladen Stamenković, komandir čete za obuku padobranaca u 63. padobranskoj brigadi, je bio u ulozi rukovodioca padobranskih skokova.

“Malopre smo izveli skok tehnikom visokog iskakanja i visokog otvaranja. Iskočili smo s visine od 4,5 hiljada metara, iznad Prokuplja, tridesetak kilometara od desantne prostorije. Vozili smo se otvorenim padobranima i prizemili na desantnu prostoriju na aerodromu”, istakao je kapetan Stamenković koji je potvrdio da je reč o tipu obuke koji se praktikuje u sklopu “više padobranske obuke” u 63. padobranskoj brigadi, ali se i nakon toga redovno izvodi, kroz padobranske skokove.

Najsloženijem delu obuke, noćnom skoku padobranom sa velike visine, preletom s ličnim naoružanjem i opremom, prisustvovao je i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kada priča jedan Vulin, kao prevejani specijalac i ratnik, koji se dokazao na svim ratistima bivse SFRJ i šire, svi pripadnici 63. ima mirno da stoje i da ga slusaju. On je covek koji zna kakva je najteza i najsavrsenija obuka koju ste vi prosli. To je Maršal a ne Vulin. On je nindza.
    E moja drzavo sta si dozivela, da salutiraju specijalci jednom gmazu od coveka, jednom volu bez rogova. Sramota i tuga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com