Društvo

Dan 63. padobranske brigade i Dan vojnih padobranaca

„ZA OTADžBINU, ZA DRUGA, ZA PUŠKU, ZA VOJNIČKU I RATNIČKU ČAST, PADOBRANCI 63. PADOBRANSKE BRIGADE — RADE!“

Dan 63. padobranske brigade i krsna slava jedinice obeležavaju se 14. oktobra, na Dan vojnih padobranaca i Pokrov Presvete Bogorodice.

Prvi padobranski bataljon, čije tradicije neguju padobranci 63. padobranske brigade, osnovan je uz pomoć savezničkih snaga 14. oktobra 1944. godine u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji.

Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadataka, 63. padobranska brigada je 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.

U okviru organizacijskih promena iz 2006. godine, 63. padobranska brigada je preformirana u 63. padobranski bataljon u sastavu novoformirane Specijalne brigade.

Staro ime i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je ponovo formirana 63. padobranska brigada, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Pored zakletve otadzbini, pripadnici 63. padobranske brigade daju zakletvu i jedinici:

„ZA OTADžBINU, ZA DRUGA, ZA PUŠKU, ZA VOJNIČKU I RATNIČKU ČAST, PADOBRANCI 63. PADOBRANSKE BRIGADE — RADE!“

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com