Društvo

Potrebna sredstva za završetak Hrama Vasilije Ostroški u Duvaništu

Slava mu i milost: "Raduj se Vasilije Sveti pohvalo roda našega"

Iako možda najnoviji uživa veliku ljubav i poštovanje Nišlija – Hram Vasilije Ostroški na keju kraj Nišave. Godinama se gradi ali još puno toga treba da se uredi. Na hramu je za sada završeno dve trećine radova, nastavak sledi, mnogi su pomogli a pomoć jeste i dalje potrebna. Po dokumentaciji za završetak radova potrebno je još oko milion evra, kažu dobri poznavaoci prilika. Potrebno je još uraditi freskopisanje, izgradnju zvonika, mobilijar u duborezu od kamena, slikanje ikona za ikonostas, mobilijar u duborezu od drveta, parterno uređenje što podrazumeva sistem za polivanje, rasvetu, ozelenjavanje, behaton…

Svakodnevno sveštenstvu hrama i samoj Eparhiji Niškoj pomaže Bratstvo Hrama Svetog Vasilija Ostroškog koje i narednih dana priprema veliki događaj za ovo sveto zdanje.

Sledeće nedelje, tačnije 14. septembra održaće se dobrotvorna večera koja će biti organizovana tako da će u okviru druženja sa poslovnim partnerima i prijateljima uz aukciju/licitaciju rekvizita poznatih sportista, muzičara, umetnika, slikara, glumaca budu prikupljena sredstva za završetak izgradnje Hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Samu večeru je inicirao  Milan Marković i bratstvo Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

“Velika je čast, ujedno i zadovoljstvo da ćemo ovim lepim povodom u Nišu okupiti bliske prijatelje i poslovne partnere različitih vera i nacionalnosti iz čitavog sveta. Očekujemo da 14. septembra u Nišu bude preko 300 gostiju i uglednih ljudi, uz čiju ćemo pomoć sakupiti novac za završetak radova na Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu. Ideja je da pored pomoći Hramu okupimo ljude kako bi se družili i vratili, sada već zaboravljene načine komunikacije među ljudima, koje su u modernom vremenu zamenile društvene mreže, mailovi i telefoni. Veliku zahvalnost dugujem i javnim ličnostima iz sveta sporta, glume, muzike, i estrade uopšte, koji su nesebično podržali ovu ideju i svojim predmetima i prilozima pomogli da realizujemo našu ideju. Da dobrota ne poznaje granice govori i činjenica da će tog dana biti prisutni naši prijatelji muslimanske veroispovesti, katoličke veroispovesti, biće tu Amerikanaca, Iračana, Nemaca, Makedonaca i drugih uglednih ljudi iz sveta biznisa iz naše zemlje”, rekao je za Niške Vesti Marković.

On dodaje da finansijski pomažu vernici sa svih strana i pojedici sa većim prilozima, skoro svakodnevno.

Iz ovog bratstva još dodaju da od kada su obelodanili poziv za dobrotvornu večeru ima puno onih koji nisu u prilici da dođu, ali su zato uplatili sredstva direktno kako bi pomogli. Novac koji bude prikupljen ide odmah dalje u radove… Mobilijari su prioritet, zvonik, parter pa na kraju freskopisanje. Oni dodaju da je ovo samo prva donatorska večera a da će ubuduće biti organizovane još neke akcije.

Sveti Vasilije Ostroški poznat i kao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, bio je episkop Zahumsko-hercegovački i jedan od najvećih srpskih svetitelja. Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići od oca Petra i majke Anastasije 28. decembra 1610. godine. Već u dvanaestoj godini odlazi kod strica u manastir Zavalu. Stojan kasnije prelazi u manastir Tvrdoš gde dobija monaški postrig. Godine 1638. arhimandrit Vasilije je hirotonisan i postavljen za mitropolita hercegovačkog sa titulom mitropolita Zahumskog. Bio je svrgavan sa mitropolitskog prestola u Trebinju od strane lažnog episkopa unijate Savatija 1641. godine. Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdoš i odatle utvrđivao u pravoslavlju svoje vernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva.

Foto: Bratstvo Hrama Vasilije Ostroški

Manastir Ostrog je mesto gde je nastavio svoj strogi podvižnički život. Ceo svoj život borio se za očuvanje pravoslavlja u Crnoj Gori i Hercegovini. Poslednjih 15 godina svog života proveo je u pećinskoj isposnici u Gornjem Ostrogu. Upokojio se 1671. godine. Njegove mošti i njegov grob čuvaju se u manastiru u Ostrogu do današnjeg dana. Česta su i svedočanstva da netruležne mošti Svetitelja pomažu ne samo pravoslavnima već svima koji iskreno dolaze na poklonjenje.

Sveti Vasilije je činio mnogo čuda koja su ostala zabeležena u letopisima manastira Ostroga koji se neumorno zapisuju već evo 4 veka. Jedna od tih čuda je molitveno zastupništvo stanovnika naselja Duvaništa tokom bombardovanja kasetnim bombama 12. maja 1999. god.

Još jedno čudo koje je Sveti Vasilije učinio u Nišu kada je 11. maja na povečerje svog praznika sačuvao malog dečaka koji je upao u dubok bunar crkve Svetog Nikolaja u Nišu. Iako je bunar dubok i uzak Aleksanadar je iz istog izašao nepovređen molitvama Svetitelja.

Naselje Duvanište je bombardovano od strane NATO agresora 12. maja 1999. godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Iako je bačen veliki broj kasetnih bombi, ipak, molitvenom zaštitom Svetog Vasilija Ostroškog, NIKO nije stradao. Nakon bombardovanja se kod stanovnika naselja Duvanište rađa inicijativa za izgradnju hrama u čast ovom divnom Svetitelju.

Odmah nakon bombardovanja, pristupilo se određivanju lokacije i dobijanju zemljišta kao i izradi mnogobrojne tehničke i projektne dokumentacije za izgradnju hrama. Uoči i na dan praznika, rezanjem slavskog kolača i nošenjem svečanih Litija ulicama Duvaništa verni narod proslavlja svog zaštitnika koji ujedno postaje i slava ovog naselja.

Foto: Bratstvo Hrama Vasilija Ostroškog

Dana 15. decembra 2011. godine potpisan je, protokol koji je zaključen ugovorom 28. februara 2014. o zajedničkoj saradnji i ulaganju između Eparhije Niške i Grada Niša na realizaciji projekta za izgradnji hrama, na lokaciji naselja Duvanište.

22. februara 2015. postavljen je i osvećen krst na mestu budućeg hrama. Dana 3. decembra 2015. Episkop Teodosije, zamenik Episkopa niškog, blagoslovio je početak radova. Istog dana započeli su radovi na izgradnji hrama. Odličnom saradnjom crkvenih i gradskih vlasti, za nešto više od 18 meseci došlo je do završetka grubih radova.

Foto: Bratstvo Hrama Vasilije Ostroški

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej ustoličio je na katedru Niških Episkopa g. Arsenija 13. Avgusta 2017. godine. Njegova Svetost je tom prilikom posetio naš hram sa Episkopom Arsenijem koji je odmah prepoznao značaj i duhovnu potrebu za izgradnjom ove svetinje. Njegovim dolaskom došlo je do intenziviranja radova na izgradnji hrama.

Radovi su bili ispraćeni redovnim posetama Episkopa i njegovim nastojanjem na blagoljepiju crkvene arhitekture hrama.

Foto: Bratstvo Hrama Vasilije Ostroški

Dana 30. septembra 2017. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije osvetio je Časni Krst, koji je postavljen na kupolu hrama.

Idejno kao i arhitektonsko rešenje za hram dao je arhitekta gospodin Sava Ristić iz Beograda.

U saradnji Episkopa Arsenija sa glavnim arhitektom gospodinom Savom Ristićem, je pronađeno adekvatno rešenje za izgled mermernog poda, ikonostasa, kapitela i zvonika.

Gospodin Danilo Nikolić sa svojom porodicom darivao je pet zvona, ukupne težine 1652 kg. Koja su se prvi put oglasila 4 juna 2019. Izlivena su u livačkoj radionici “Αφοι και Υιοί Γαλανοπούλοι” iz Paramitje kod Janine u Grčkoj.

Foto: Bratstvo Hrama Vasilije Ostroški

Centralni polijelej, kao i manji oltarski i zidnu rasvetu za hram izradio je gospodin Nikos Kostopulos iz firme “Crown Curch Supplies S.N. Costopulos and bros.” iz Atine. Ikone za centralni polijelej radi mati Arsenija, nastojateljica manastira Presvete Bogorodice u Sićevu. Ikone za ikonostas u hramu naslikao je ikonopisac gospodin Dejan Milosavljević iz Bačke Topole. Pet mozaika iznad centralnih i bočnih vrata hrama delo su profesore Bisenijaže Tereščenko iz Beograda. Duborez na drvenom mobilijaru u hramu uradio je gospodin Dobrivoje Vučićević iz Vrčina.

Radovi su izvođeni od najkvalitetnijih materijala uz stručno i odgovorno izvođenje firme ,,Gramont inžinjering“ i uz nadzor Direkcije za izgradnju grada Niša. Za izvođenje radova podo polagačkih radova, oblaganje stepeništa kao i stubova bila je zadužena firma ,,Mijić Božidar“. Mobilijar za hram (ikonostasi, časne trpeze, žrtvenici)i kriptu hrama izradio je Otac Zoran iz Aranđelovca.

Blagoslovom Episkopa Arsenija imajući u vidu povezanost stradanja našeg naroda 1389. godine sa ponovnim stradanjem 1999. kripta našeg hrama posvećena je Svetom knezu Lazaru i Kosovskim mučenicima i novomučenicima.

Foto: Bratstvo Hrama Vasilije Ostroški

“BLAGOSLOVEN JE GOSPOD, JER ČUDESNO POKAZA MILOST SVOJU U GRADU UTVRĐENOM”

Od 16. oktobra 2022. godine Svetom Arhijerejskom Liturgijom kojom je načalstvovao Episkop Arsenije, započet je redovni bogoslužbeni život u ovom velelepnom, ali još uvek nedovršenom hramu.

Foto: Bratstvo Hrama Vasilije Ostroški

Jedna od najvećih svetinja Hrama Vasilije Ostroški je mitra Sv. Vasilija Ostroškog koju je prilikom posete poklonio Mitropolit Amfilohije hramu. Mitra je boravila na glavi Sv. Vasilija sedam godina u periodu između dva presvlačenja ovog velikog čudotvorca.

Još pre početka izgradnje našeg hrama započeto je čitanje akatista Svetom Vasiliju, kao i nalaganje Badnjaka na Badnje veče na mestu određenom za izgradnju hrama. 2023. godine u hramu je prvi put služena Vaskršnja Liturgija, tako da se danas praznici kao što su Vaskrsenje Hristovo, Božić i ostali praznici slave dostojanstveno i molitveno uz učešće sve većeg broja vernog naroda.

Dobrovoljne priloge za nastavak izgradnje Hrama Vasilija Ostroškog možete da uplaćujete na prikazane brojeve računa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Sve to može- čim lokalni popovi prestanu da se bahate kupovinom besnih automobila, džipova, trotinet-motora, školovanje dece u inostranstvu, pa prestanu da deru kožu narodu za pomene, sahrane, zadušnice….. odmah bi se skupile pare za sve pomenuto.

    1. Tako je ,brate ! Nek se odreknu bezobraznih tarifa, u tom Hramu ,izuzev na groblju, zaradjuju za svoje porodice ! Sramota je ,kako se ponasaju !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com