Promo

AUTIZAM – PRVI ZNACI

Prepoznavanje prvih znakova autizma može biti ključno za rano intervenisanje i podršku razvoju deteta.

Autizam ili  Poremećaj iz spektra autizma (ASP), obuhvata širok spektar stanja karakterisanih izazovima sa socijalnim veštinama, repetitivnim ponašanjima, govorom i neverbalnom komunikacijom. Iako simptomi i njihov intenzitet variraju, postoje neki rani znaci na koje roditelji mogu obratiti pažnju:

Socijalni izazovi

Jedan od prvih znakova autizma mogu biti izazovi u socijalnoj interakciji. Dete možda neće uspostavljati kontakt očima, može izgledati kao da ne sluša kada mu se obraća ili se ne smeje i ne pokazuje ekspresije lica kao druga deca.

Kašnjenje u razvoju govora i jezika

Kašnjenje u učenju kako govoriti ili potpuni nedostatak govora mogu biti znaci autizma. Takođe, dete možda ne koristi gestikulacije (kao što su mahati za “zbogom” ili klimati glavom za “da” ili “ne”) ili može ponavljati fraze iz čujnog okruženja bez razumevanja njihovog značenja.

Repetitivno ponašanje

Deca sa autizmom mogu pokazivati interesovanje za ponavljajuće aktivnosti ili ponašanja. To može uključivati ponavljanje određenih zvukova, pokreta ili igru sa igračkama na neobičan način.

Ograničeni interesi

Visoko fokusirani interesi ili afiniteti prema određenim aktivnostima, predmetima ili temama mogu biti rani znak autizma. Dete može provoditi mnogo vremena usredsređeno na jedan predmet ili aktivnost.

Osetljivost na senzorne podražaje

Deca na autističnom spektru mogu pokazivati povećanu ili smanjenu osetljivost na senzorne podražaje, kao što su zvuk, svetlost, dodir ili mirisi.

Izazovi sa promenom rutine

Deca sa autizmom često preferiraju predvidljivost i mogu imati teškoće sa prilagođavanjem promenama u rutini ili okruženju.

Važno je napomenuti da prisustvo jednog ili dva od ovih znakova ne znači nužno da dete ima autizam. Međutim, ako primetite nekoliko ovih znakova ili imate zabrinutosti u vezi sa razvojem vašeg deteta, važno je da se obratite stručnjaku, dečijem psihijatru specijalisti za razvojne poremećaje.

Foto; Psiho centar MM

U Psiho Centru MM iz Niša, najboljem centru jugoistočne Srbije za dijagnostiku i tretmane dece sa razvojnim smetnjama, postoji tim koji se bavi i problemima iz spektra autizma.

Stručnjaci  neuropsihijatrijske ordinacije PSIHO CENTAR MM, dečiji psihijatri, dečiji neurolozidečiji psiholozi defektolozi i logopedi, govore nam o autizmu i načinu da pomognemo deci i roditeljima. Oni se bave dijagnostikom autizma pregledom, EEG snimanjem i psihološkim testiranjem kao i pravljenjem i sprovodjenjem defektoloških i logopedskih tretmana, na osnovu prethodno napravljenog individualnog plana.

Pružanje podrške detetu sa autizmom obuhvata multidisciplinarni pristup, uključujući važnu ulogu dečjih psihijatara u dijagnostici i tretmanu.

Rano prepoznavanje i intervencija mogu znatno doprineti poboljšanju ishoda za decu sa autizmom.
Lečenje autizma podrazumeva prilagođene pristupe i intervencije koje mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta života osoba sa autizmom. Autizam je razvojni poremećaj koji utiče na komunikaciju, socijalne interakcije i ponašanje. Iako ne postoji lek za autizam, različiti tretmani mogu pomoći osobama sa autizmom da nauče nove veštine, poboljšaju komunikaciju i socijalnu interakciju, te smanje probleme u ponašanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PSIHO CENTAR MM (@psihocentarmm)

Neki od pristupa uključuju:

Primena Ponašajne terapije,  zasnovane na ponašanju, kao što je Primijenjena bihevioralna analiza, mogu biti veoma efikasne u učenju novih veština i smanjenju neželjenih ponašanja.

Terapija govora i jezika, koja pomaže u poboljšanju sposobnosti komunikacije, uključujući govor, razumevanje jezika i neverbalnu komunikaciju.

Ergoterapija – fokusira se na razvoj svakodnevnih veština kao što su oblačenje, hranjenje i upotreba predmeta.

Medikamentozni tretman koji ne leče autizam, ali mogu pomoći u upravljanju određenim simptomima kao što su anksioznost, depresija ili specifična ponašanja.

Podrška za porodice kroz resurse, edukacije i emocionalne podrške porodicama osoba sa autizmom.

Važno je napomenuti da pristup lečenju treba individualizovati, jer su potrebe osoba sa autizmom različite. Takođe, rana intervencija se pokazala kao ključna u poboljšanju ishoda za decu sa autizmom. Saradnja sa stručnjacima iz oblasti, kao što su psiholozi, defektolozi, logopedi specijalisti za govornu terapiju i drugi može pomoći u kreiranju najboljeg plana tretmana za pojedinca.

Kad je psihički najteže PSIHO CENTAR MM pomaže

Foto; Psiho centar MM

Za sve bliže informacije u Patrisa Lumumbe 26, Niš, ili na brojeve telefona:

+ 381 (0)69 12 98 136
+ 381 (0)18 276 943

Pratite ih i na društvenim mrežama: FACEBOOK + INSTAGRAM  IN

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com