Društvo

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje drugi jesenji uspon na planinu Vardenik

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 24. novembra 2019. godine, drugi jesenji uspon na planinu Vardenik, iznad Vlasinskog jezera.

Vardenik je najviša planina od svih koje okružuju Vlasinsko jezero, a vrh Veliki Strešer (1876 m), najviši je vrh vlasinskog područja i opštine Surdulica. Na drugom jesenjem usponu na Vardenik, Planinarsko društvo “Preslap”, kako najavljuju, učesnike će izvesti najpre na Veliki Strešer, a potom glavnim grebenom Vardenika produžiti ka obližnjim vrhovima: Malom Strešeru (1757 m), Bezimenom vrhu (1727 m) i vrhu Obršina (1734 m).

“U lepom sećanju ostao je prvi jesenji uspon na vrhove Vardenika, održan novembra meseca 2017. godine, kada je učešće uzelo 130 planinara iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije”, kažu iz Planinarskog društva “Preslap”.

Dodaju da očekuju ponovni dolazak prijatelja iz susednih zemalja na zajednički uspon i druženje na atraktivnom Vardeniku, u predelu Srbije koji obiluje netaknutom prirodom i atrakcijama.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Planinari će uspon na Vardenik počičeti u selu Topli Do, kod fabrike vode “Vlasinska rosa”, na nadmorsoj visini od 1100 metara. Prema planu akcije, vodiči Planinarskog društva “Preslap” učesnike akcije vodiće obilaznom, nešto dužom, ali i blažom stazom, koja postepeno izlazi ka grebenu Vardenika i sa koje se otvaraju lepi vidici prema Vlasinskom jezeru i okolnim planinama.

“Neće se ići najkraćom, ali strmom, gotovo vertikalnom stazom, kada već postoji i obilaznica, na kojoj će se utrošiti znatno manje energije, a vidici su fantastični. Zato,  svojim najvećim delom, trasa uspona vodi ili širokim šumskim putem koji se koristi za potrebe fabrike vode, ili je to sasvim prohodna i oblikovana šumska staza”, poručuju iz Planinarskog društva Preslap.

Do vrha Veliki Strešer, u sporom ritmu hodanja, izlazi se za oko 3 sata hoda.

Do preostalih vrhova na glavnom grebenu Vardenika biće lakše doći, zato što je potrebno savladavati znatno manje visinske razlike u odnosu na uspon na Veliki Strešer.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

“Ukupna dužina trase, računajući i povratak do sela Topli Do, jeste 15 kilometara. Za akciju je potrebna kvalitetna planinarska obuća, slojevita garderoba, gde su jakna, kapa i rukavice obavezni, a preporučuje se i upotreba štapova za hodanje. Učesnici treba da od kuće ponesu hranu za celodnevni boravak u prirodi, a potrebna količina vode je 2 litra”, naglašavaju iz Planinarskog društva “Preslap”.

Na akciju se polazi u nedelju, 24. novembra, u 05,30 časova sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 900 dinara.

Svi zainteresovani za akciju, mogu se prijaviti vođama akcije, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Miloš Stamenković (telefon: 0691498880). Dvojica vodiča su na rasplaganju i za sve dodatne informacije o ovoj akciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com