Sport

Planinari osvajaju planinu Miroč

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u subotu, 17.jula 2021.godine, uspon na Miroč planinu, koja se uzdiže iznad desne obale Dunava, u Đerdapskoj klisuri. Uspon će se u prvom delu akcije odvijati trasom od Golubinja, na obali Dunava, preko vidikovca Mali prilaz, do vrha Veliki Štrbac, koji je sa 768 metara i najviša tačka Miroč planine.

Od Velikog Štrpca, družina se upućuje grebenom Miroča, prema vrhu Mali Štrbac (626 m), odakle se izvodi silazak na desnu obalu Dunava, u atar Golog brda. Ova trasa duga je 19 kilomtara, prelazi se za 9 sati laganog hoda, a staze su izvanredno obeležene i uređene. Područje Miroč planine deo je i Nacionalnog parka “Đerdap”, te se sve planinarsko-rekreativne aktivnosti na Miroču, najpre moraju prijaviti upravi nacioinalnog parka, a obavezna je i usluga profesionalnih vodiča, zaposlenih u ovom nacionalnom parku.

Ispod Miroč planine, na jednom mestu, blizu Donjeg Milanovca, reka Dunav najšira je na celom svom toku, čak 6 kilometara.

Foto: Planinarsko društvo Preslap Niš

Nasuprot tome, ispod vrha Veliki Štrbac, Dunav je najuži i najdublji u celom svom toku. Samo je 150 metara razmak između stena na srpskoj i rumunskoj obali Dunava, a dubina reke je oko 150 metara, a ovo mesto naziva se Veliki Kazan, i deo je Đerdapske klisure. Ispod vrha Mali Štrbac nalazi se i Mali Kazan, takođe deo Đerdapske klisure,gde je Dunav tek nešto širi nego u Velikom Kazanu. Dobar deo Đerdapske klisure, a naročito Veliki Kazan i Mali Kazan, vide se sa vidikovaca i vrhova na trasi ove planinarske akcije, a sa Malog Kazan još se vidi i čuveni spomenik u steni, u Rumuniji, posvećen poslednjem kralju stare Dakije – Decebalu.

Put Miroča i Đerdapa kreće se u subotu, 17.jula 2021.godine, u 4 sata izjutra, sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi akcije su 3500 dinara, a obuhvataju prevoz, zatim ulaz u Nacionalni park Đerdap, i usluge vodiča, zaposlenog u Nacionalnom parku Đerdap. Vođa akcije Planinarskog društva “Preslap”, i osoba za prijavljivanje i kontakt, je Branislav Todorović, telefon: 0637471655.

Za uspon je potrebna najosnovnija planinarska oprema, dobre cipele, štapovi za hodanje, slojevita odeća. Hranu je potrebno poneti od kuće, za celodnevni boravak u prirodi, a vode ima na par mesta na trasi, preporučena količina je 3 litra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com