Sport

Niševačka klisura na dlanu: Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje akciju prelaska Niševačke klisure

Planinarsko društvo „Preslap“, uz podršku Opštine Svrljig, organizuje u subotu, 7.avgusta treću rekreativnu akciju prelaska Niševačke klisure, u okolini Svrljiga. Akcija koja sledi je lagana i veoma raznolika, raznovrsna, sadržajna, predstavlja odličnu priliku da se upozna okolina Svrljiga, prirodne lepote, kojima ceo kraj obiluje, istorija, kulturno nasleđe i tradicija.

Niševačka klisura, koju obrazuje reka Svrljiški Timok, probijajući se između stenovitih useka planine Tresibabe, nalazi se 6 km sevrno od Svrljiga, u ataru sela Niševac. Kroz Niševačku klisuru prolazi pruga Niš – Zaječar, sa brojnim tunelima i mostovima, koje je projektovao još Milutin Milanković, pre više od jednog veka.
U srcu Niševačke klisure može se izaći na fantastične vidikovce sa koih se pruža pogled na ceo ovaj kraj, kao i na sam „proboj“ Svrljiškog Timoka, mesto gde reka izlazi iz klisure. Na obalama Svrljiškom Timoka, u srcu klisure, a ispod stenovitog uzvišenja Kule, nalazi se i izletište i kupalište Banjica, idealno za osveženje u letnjim danima.
Trasa rekreativne akcije kroz Niševačku klisuru i oko Niševačke klisure, počinje u ataru sela Varoš, i najpre se vrši uspon na 511 metara visoko utvrđenje Kule, na kome se nalaze ostaci utvrđenja iz rimskog doba. Ovo utvrđenje imalo je oduvek važan strateški značaj, zbog trase puta koja je povezivala Dunav sa putem „Via Militaris“. Pre samog izlaska na Kule, planinari će proći kroz usek između stena, koji je nekada korišćen i za ulaz u utvrđenje. Sa Kula se odlično vidi planina Tresibaba, zatim mali kanjon reke Belice, pritoke Svrljiškog Timoka, i naravno Niševačka klisura u celoj dužini, gledana nizvodno. Odmah ispod litica Kula je i pruga, sa tunelima i mostom Milutina Milankovića.
Dalje će trasa voditi učesnike na samu prugu, i oni će proći najpre jedan tunel, potom izaći na most Milutina Milankovića, zatim proći još jedan mali tunel, odakle će skrenuti na kupalište Banjica, gde će imati dovoljno vremena i da se osveže u čistoj i hladnoj vodi Svrljiškog Timoka.
Potom, trasa izvodi učesnike na „rimski put“, ali ubrzo se odlazi do još jedne prirodne atrakcije, malo iznad puta je vidikovac na proboju Svrljiškog Timoka. Potom, „rimskim putem“ ulazi se u atar Niševca, i pre ulaska u selo, učesnici će obići crkvu Svetog Ilije. Na kraju, u selu Niševac, biće poslužen i besplatan ručak svim učesnicima (zato je potrebno poneti pribor za jelo i posude).
„Ovako opisana trasa duga je 9 kilometara i nju mogu preći svi koji to žele – nema nikakvih teškoća i  zahtevnih delova, a predivna je trasa u netaknutoj prirodi“,istakli su organizatori.
Druženje se ovim ne završava, već će planinari biti gosti Opštine Svrljig i posetiće manifestaciju „Belmužijada 2021„, koja se održava narednog vikenda.
Polazak put Niševca je u subotu, 7.avgusta u 9 sati ispred tržnog centra „Roda“ na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 600 dinara. Akciju vode Miroslav Dokman (telefon: 062205977), Milan „Lane“ Stojilković (telefon: 0652845090) i Branislav Todorović (telefon: 0637471655).
„Za prelazak trase kroz Niševačku klisuru potrebna je najosnovnija planinarska i rekreativna oprema, dobre cipele, rezerna majica, šešir ili kačket, naočare za sunce. Potrebna količina vode je 3 litra, i na stazi je nema – dakle vodu poneti od kuća. Za prvi deo akcije poneti nešto hrane i slaktiša od kuće, popodne će već biti poslužen besplatan ručak“, istakli su organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button