Društvo

Tradicionalni uspon na Radan planinu u čast junaka Ivana Kosančića

Osmi tradicionalni uspon planinara na Radan planinu, u čast Ivana Kosančića, kosovskog junaka i najboljeg mačeovaca u službi kneza Lazara Hrebeljanovića, i nekadašnjeg gospodara Radan planine, biće održan u subotu, 31.jula.

Domaćin ove tradicionalne manifestacije je Planinarsko-biciklistički klub “Zmaj sa Radana” iz Bojnika, a manifestaciju podržava i Opština Bojnik. Manifestacija se zove i “Putem Zmaja”, zato što je Ivan Kosančić bio pripadnik viteškog reda “Zmaj”, a i planinarsko-biciklistički klub iz Bojnika, nazvan je u spomen na Ivana Kosančića, ondašnjeg “zmaja od Radana”.

“Predviđeno je da planinari pređu kružnu stazu, čija je dužina 15 kilometara, i spada u lakše planinarske staze. Trasa počinje i završava se u selu Borinci. Na izlazu iz Borinca, planinari će zastati kod crkve Ognjene Marije, a potom ulaze u gustu, stoletnu šumu Radana, što je jedno i obeležje ove planine. Naime, Radan planina je, uz Jastrebac i Ozren, najšumovitija planina ne samo u Srbiji, već i na Balkanskom poluostrvu. Prijatna hladovina i zelenilo uvek dobro dođu na tradicioanalnom usponu na Radan, zato što stvaraju svežinu, neophodnu preko leta”,  saopšteno je iz ovog planinarskog udruženja.
Foto: Planinarsko udruzenje Preslap
Prvi vrh na koji će se planinari popeti jeste Sveti Petar, ili Petrov vrh, visok 1148 metara, u obliku kupe, na kome se nalazi crkva Svetog Petra i Pavla. Zanimljivo je da je crkva podignuta u drugoj polovini dvadesetog veka, ali na temeljima ranohrišćanske crkve još iz vremena Justinijana Prvog, cara Istočnog Rimskog carstva, čiji se grad – Justinijana Prima, takođe nalazi na Radanu, između Bojnika i Lebana.
Posle vrha Sveti Petar, planinari prelaze na obližnji vrh Kamen, koji je visok 1026 metara, i predstavlja jedan od najboljih vidikovaca na celom jugu Srbije. Sa Kamena se vidi dobar deo masiva Radana, planina Kukavica, Suva planina, planine oko Vlasinskog jezera, vidi se i Kosovo i Kosovo polje. Sa vrha Kamen, planinari će se lagano spustiti u selo Borince.
Za sve učesnike obezbeđen je besplatan obrok, a biće i besplatno osveženja na stazi – sladoleda i sokova.
Za planinare i rekreativce iz Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Put Radana i sela Borince, polazi se 31.jula u 6:30 sati sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru.
Troškovi prevoza su 700 dinara, a ispred Planinarskog društva “Preslap”, za vođenje ove akcije zaduženi su Miroslav Dokman (telefon: 062205977), Milan “Lane” Stojilković (telefon: 0652842090) i Branislav Todorović (telefon:0637471655). Planinari i građani, zainteresovani za ovu lepu planinarsku manfestaciju, mogu se prijaviti kod gore navedenih vođa akcije.
Dodaju da za uspon je potrebna uobičajena planinarska oprema za akcije u letnjim uslovima – planinarske cipele ili duboke patike, rezervna majica, poželjni su i štapovi za hodanje, potrebno je poneti i kačket ili šešir, naočare za sunce. Od kuće poneti nešto lagane hrane, a domaćini iz Bojnika potrudiće se oko osveženja i ručka, koji su besplatni. Voda se može zahvatiti u selu Borince, a preporučena količina vode za ovu akciju je 3 litra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com