Društvo

OTVARAJU SE VRTIĆI! Biće primljena deca samo sa dokazom pedijatra da su zdrava

Rigoroznije mere na trijaži

Niški vrtići se uveliko pripremaju za prijem dece. Prema nalogu gradskog Štaba za vanredne situacije, a po preporuci Instituta za javno zdravlje, počelo se sa dezinfekcijom i pripremom vrtića za prijem i boravak dece i zaposlenih. Od 11. maja počinju da rade vrtići i produženi boravak u školama.

 

Dezinfecija u svim vrtićima JPU “Pčelica” je počela i trajaće tri dana. Sve je spremno za povratak dece, vaspitači i sestre su već u vrtićima, pripremaju radne sobe, aplikacije za rad sa decom. Međutim, u vrtiće će moći da dolaze deca čija oba roditelja rade, sa potvrdom kojom će to dokumentovati.

“U vrtiće ćemo primati samo decu koja imaju obavljen pregled i mišljenje pedijatra da su zdrava. Mere na trijaži će biti mnogo rigoroznije nego inače. Nijedno dete sa bilo kojim simptomom neke bolesti neće moći da bude primljeno u vrtić”, rekla je za Niške Vesti direktorka JPU “Pčelica” Svetlana Mitić. 

Ona je apelovala na roditelje da shvate da je ovo vanredna situacija, da znaju da se radi o kolektivu i da jedno dete može da donese ne samo virus COVID-19 već i mnoge druge bolesti koje mogu da naruše zdravlje dece.

Zakon je takav da dete do 12. godine ne sme da ostane samo kod kuće pa se otvaraju i boravci, istakao je epidemiolog Branislav Tiodorović. Ipak, on kaže da bi bilo dobro da poslodavci omoguće jednom roditelju da ipak ostane kod kuće kako bi što manje dece bilo u kolektivu.

“Moramo decu da počnemo da učimo kako da se zaštite. To je veliki posao za vaspitačice, jer moramo da shvatimo da život više neće biti isti. Mnogi roditelji neće decu slati u vrtić, ali za neke moramo da obezbedimo vrtiće”, napomenuo je Tiodorović i objasnio da će oni funkcionisati po strogim uputstvima Instituta “Batut”.

Dr Darija Kisić Tepavčević zamenica direktora instituta “Batut” ističe da su se  prilikom odlučivanja o otvaranju vrtića rukovodili iskustvima drugih zemalja, ali i činjenicom da i deca mogu da se inficiraju ovim virusom.

“Međutim sva dosadašnja ispitivanja pokazala su da oni ili nemaju simptome, ili imaju veoma blage oblike kliničkog ispoljavanja. U našoj zemlji je prisustvo virusa potvrđeno kod oko 100 dece. Većina je ozdravila”, kazala je Kisić Tepavčević.

Vrtići će biti otvoreni uz sve mere predostrožnosti, kada su u pitanju opšte mere prevencije prema kapljičnim infekcijama. Epidemiolozi kažu da se te mere inače sprovode u vrtićima. Uz ovo toplo vreme koje je pred nama, procenjeno je da boravak dece u vrtiću ne predstavlja veći rizik od onoga koji se odnosi na njihov svakodnevni život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com