Zdravlje

ORL klinika bogatija za najsavremeniji aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha

ORL klinika niškog Kliničkog centra dobila je danas od kompanije Simens, na upotrebu najsavremeniji aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod najmlađe populacije. Do kraja godine, ova klinika dobiće još jedan najnoviji aparat i time će biti osposobljena da se potencijalna oštećenja sluha otkriju što ranije, kako bi se pacijentima pomoglo na vreme da vode normalan i zdrav život.

Saradnju sa ovom velikom, svetski priznatom kompanijom uspostavio je novi direktor ORL klinike Prof. dr Dušan Milisavljević. Prema njegovim rečima pacijenti ovog dela Srbije do sada nisu imali priliku da budu upoznati sa slušnim aparatima koji dolaze od te kompanije.

„Kuće koje se bave slušnim aparatima treba da imaju podjednak tretman i da naši pacijenti imaju pravo da izaberu koji će slušni aparat nositi, koji će mu vratiti sluh i koji će mu omogućiti kvalitetniji način života“, rekao je Milisavljević.

Dodaje da je zakucao na vrata nekih dobrih ljudi i kompanija sa željom da KC u Nišu i ORL klinika imaju transparentan način saradnje koji će pacijentima omogućiti kvalitetnije lečenje i dijagnostiku, a kompanijama koje posluju u Srbiji jedan bolji način komunikacije sa našim zdravstvenim ustanovama.

„Simens je kao jedan znak dobre volje, i bolje saradnje danas ORL klinici dao na upotrebu aparat koji će služiti za rano otkrivanje sluha kod najmlađe populacije, a time će i lekarima biti lakše da krenu u rehabilitaciju i povratak sluha i glasa“, objašnjava Milisavljević.

On zahvalio Simensu na želji da podrži novi način rada ORL klinike, koji stavlja pacijenta na prvo mesto.

„Nemam milosti ni prema kome, ne interesuju me lični interesi pojedinaca, ni doktora ni medicinskih sestara, već samo interes bolesnog pacijenta koji dođe u našu kliniku“, kategoričan je novi direktor ORL klinike.

Mirjana Stupić, direktorka Simens slušnih aparata za Srbiju objasnila je da je reč aparatu za akustičnu emisiju, koji je izuzetno važan za dijagnostikovanje oštećenja sluha prvenstveno kod dece, ali i kod odraslih osoba.

„Naš je cilj da se omogući dijagnostika u što više centara, s obzirom na to da nam se vrlo često dešava da oštećenje sluha, posebno kod beba prođe nedijagnostikovano i onda imate kasnu rehabilitaciju“, istakla je Stupić i obećala da će do kraja godine Simens donirati Kliničkom centru Niš još jedan najnoviji aparat.

„Učestvovali smo na sajmu u Hanoveru i tamo smo uspostavili saradnju sa mnogim stručnjacima koji su voljni da pomognu Nišu i jugu Srbije“, rekla je direktorka Simensa.

Da podsetimo, dr Dušan Milisavljević je inicirao i nacionalnu kampanju za opremanje porodilišta aparatima za rano otkrivanje oštećenja sluha kod beba. Ovaj koji je danas dobila ORL klinika je sofisticiraniji, bolji, i osim na bebama moći će da bude korišćen i na starijoj populaciji. Milisavljević kaže da se tom kampanjom njegova misija nije završila, već planira da uvede obaveznu kontrolu sluha kod svih beba od strane ORL doktora. Do sada su to radile medicinske sestre u neonatološkim jedinicama.

„Nemam ja sumnje prema bilo kome, ali u Nišu želim da te preglede podignem na viši nivo. Mi smo akcijom uradili jedan korak, ali ja sada želim da pređemo na drugi stepenik,  a to je da ORL klinike budu uključene u taj proces i da one nakon dijagnostike moraju da dobiju te mališane kako bi krenule u proces rehabilitacije oštećenja sluha i formiranje glasa“, istakao je Milisavljević za Niške Vesti.

Milisavljević je posetio zdravstvene centre u Vranju, Leskovcu, Prokuplju, Negotinu, Knjaževcu i razgovarao sa pedijatrima, neonatolozima, lekarima ORL klinika, da imaju mogućnost da kada detektuju oštećenje sluha kod beba, te mališane pošalju u KC Niš gde će se nastaviti sa rehabilitacijom oštećenja sluha operativno ili kroz neku drugu terapiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com