Zdravlje

Sve veći broj pacijenata se sa letovanja vraća sa upalom uha. Razlog – kupanje u prljavoj vodi!

Niška ORL klinika beleži povećan broj pacijenata koji se sa letovanja vraćaju sa upalom uha. Ovo nije neuobičajena pojava za letnje dane, jer većina ljudi upravo spas od vrućina traži u vodi. Na žalost nekada nam upravo bol u uhu pokvari letovanje. Zašto je tako, objašnjava direktor ORL klinike prof. dr Dušan Milisavljević.

 

“Naša ambulanta beleži povećan broj pacijenata koji se žale na infekcije spoljnog ušnog kanala, a glavni razlog njihove infekcije je često korišćenje štapića za uši i prljava ili zagađena voda najčešće u bazenima, reci”, kazao je Milisavljević Niškim Vestima.

Građanima se uglavnom na letovanju javi problem kada imaju ušnu mast u ušnom kanalu, koja je neočišćena, pa ona prilikom ronjenja ili plivanja u moru, odnosno kada dođe u kontaktu sa vodom, počne da bubri, napravi čep i blokira ušni kanal.

“Tada se javi neprijatnost u smislu pucketanja, zujenja u uhu, u nekim situacijama jave se i vrtoglavice”, objašnjava dr Milisavljević.

On je kazao da bi pre odmora pacijenti trebalo da provere ušne kanale kod ORL lekara u Domu zdravlja. On posebno naglašava građanima da NE koriste štapiće za čišćenje ušiju.

“Uklanjanje ušne masti, cerumena, štapićima za čišćenje uha i drugim predmetima je veoma opasno, jer se na taj način vrlo često “otvaraju vrata” za bakterije i viruse koji uđu u ušni kanal. Na taj način se ušna mast potiskuje u unutrašnjost ušnog kanala, u velikom procentu se ošteti ušni kanal, čak mogu da oštete i bubnu opnu”, upozorava ORL lekar.

Zanimljivo je to da se kod pacijenata razlikuju patogeni organizmi od mesta gde se letovalo, da li u Turskoj, Grčkoj, Tunisu ili Egiptu. On je na kraju poručio Nišlija da se kada odu na letovanje kupaju u moru, a ne u bazenu, jer pacijenti koji se javljaju ambulanti ORL klinike probleme imaju zbog kupanja u prljavoj vodi, što nije slučaj sa morskom vodom. Ukoliko osete bilo kakav problem, potrebno je da se jave lekaru, nikako da slušaju savete na internetu i pokušavaju sami da se izleče, rekao je dr Milisavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com