Zdravlje

Pacijenti sa prolećnim alergijama napunili ambulantu ORL klinike

Kijane, curenje nosa, svrab u očima, sve su to prvi simptomi alergijskih reakcija, zbog kojih je i niška ORL klinika puna pacijenata. Ono što zabrinjava jeste da se broj ljudi koji pati od alergija znatno povećao. Direktor niške klinike prof dr. Dušan Milisavljević ističe da je alergijski rinitis u porastu, i da vlada svojevrsna svetska pandemija, koja ne ugrožava život, ali kvari kvalitet života.

 

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike

„U proleće se srećemo sa pacijentima koji imaju puno problema sa disanjem kroz nos, peckanjem u očima, sa pojačanom sekrecijom iz nosa, lošim disanjem, gubitkom čula mirisa i naše prijemne ambulante su prepune sa pacijentima koji imaju alergijske promene, alergijske rinitise. To je period proleća kada su u vazduhu prisutni svi alergeni, polen trave, drveća, korova.   Alergijski rinitis u porastu i oko 40 posto svetske populacije ima određeni vid alergijskog rinits“, rekao je dr Milisavljević.

Niška klinika prati svetske trendove u lečenju alergenskog rinitisa intranazalnim kortikosteroidima, primenom antihistaminika, osvežavanjem sluzokože nosa i kapima.

„Savetujem pacijentima, da ako imaju simptome peckanja u očima, ako imaju sekret iz nosa koji je bistar, ako se sliva spolja ili ide niz zadnji zid ždrela, da ih to iritira da kašlju, da posete lekara, da urade kožne alergijske probe, da bi videli na koji alergen su alergični, da bi videli kako bi mogli da izbegavaju taj alergen u nekom periodu. Recimo dok lipa cveta iritira mnoge naše sugrađane, kao i mene, i pravi probleme“, poručuje dr Dušan Milisavljević.

Alergijski rinitis je bolest gde jačina simptoma varira od godine do godine, i nemamo pravo objašnjenje zbog čega se to dešava. Ponekad, ne postoji ni povezanost koncentracije polena u vazduha sa jačinom simptoma. Alergijski rinitis jeste hronična bolest, ali zahvaljujući savremenom pristupu terapiji, ne umanjuje kvalitet života.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Samo ne znam kako da odradimo test kada oni nikad nemaju alergene. Ja sam dobila uput za test još septembra prošle godine. Tada kada sam otišla kod njih, rekli su mi da imam alergiju prema nalazima krvi, da mogu samo ovako da me pregledaju i da nemaju alergene, da zovem februara, da bi tad trebalo da imaju. Evo ga jun prolazi, kad god sam pozvala nemaju alergene i nemaju predstavu kad će da ih nabave. Katastrofa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com