Društvo

Održana javna rasprava o zakonima iz oblasti medija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas u Nišu da “garantuje” da će biti uvažen svaki predlog koji bude poboljšao odredbe Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrta zakona o elektronskim medijima.

Prema Jovanovićevim rečima, nakon prošlonedelje javne rasprave u Beogradu, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija dobilo je samo jednu pisanu sugestiju, od jednog “fizičkog lica” i ta sugestija se odnosi na razmatranje upravnog postupka.

“Očekujem da posle današnje javne rasprave u Nišu, a naročito posle javnih rasprava u Novom Sadu i Beogradu konačno dobijemo prave sugestije medijskih i novinarskih udruženja. Pozivam sva novinarska i medijska udruženja i svu ostalu javnost da u pisanoj formi dostave sugestije. Biće usvojene one koje mogu da poprave odredbe nacrta zakona”, istakao je Jovanović.

On je kazao da nacrti zakona donose mnogo toga u medijskoj sferi, a na njima je ministarstvo “predano radilo”, zajedno sa medijskim i novinarskim udruženjima, od prvog dana formiranja ove vlade.

“Kao najvažnije stvari, istakao bi to što Zakon o javnom informisanju i medijima definiše precizno postupak projektnog sufinansiranja i prvi put je ovim zakonom uveden Savet za štampu, kao nešto na čemu su udruženja insistirala. Savet za štampu biće regulatorno telo čija će akta uzimati u obzir komisije koje odlučuju o projektnom sufinansiranju”, izjavio je Jovanović.

Kao bitnu stvar koju donosi Nacrt zakona o elektronskim medijima, Jovanović je izdvojio to što se po prvi put odbori Narodne skupštine i Skupštine Vojvodine povlače iz predlaganja članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

“Predlogom nacrta zakona je definisano da sada predlagači budu nezavisna tela, poverenik za ravnopravnost, zaštitnik građana i udruženja elektronskih medija”, naveo je Jovanović.

On je podsetio da će javne rasprave trajati do 6. oktobra. Sledeća će biti u Novom Sadu, a poslednja u Kragujevcu.

Jovanović je kazao da su izradu nacrta dva pomenuta zakona pomogle delegacija Evropske unije, Misija OEBS-a u Srbiji, ambasada Кraljevine Norveške i Fondacija Кonrad Adenauer.

Predsednica Društva novinara Niša (DNN) Danijela Ivanković je kazala da je to udruženje koje okuplja novinare iz Niša, Kruševca, Vranja, Leskovca i Pirota, učestvovalo u izradi svih nacrta zakona koja se odnose na medije i informisanje.

“Oko zakona su se “lomila koplja”, ali mi se čini da udruženja koja predstavljaju novinare iz unutrašnosti imaju malo drugačije stavove od udruženja koj sa su registrovana kao nacionalna udruženja. Mi smo imali zamerke na praćenje finansiranja i na monitoring medija. Tražimo da svi mediji koji se emituju na teritoriji Srbije polažu računa građanima”, rekla je Ivanković.

Ona je izjavila da očekuje da se uvaže mišljenja novinarskih udruženja, među kojima je i Društvo novinara Niša i dodala da do sada nije uvažen ni jedan predlog DNN-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com