DruštvoEkonomija

Javna rasprava o budžetu grada: Najviše para od poreza na zarade

Nacrt budžeta grada Niša predvideo je da gradski budžet u narednoj godini bude vredan više od 16 milijardi dinara, što je za milijardu dinara više u odnosu na budžet koji je planiran u 2023. godini, rečeno je na današnjoj javnoj raspravi o tom dokumentu održanoj u Gradskoj kući.

Foto: B. Lj.

Od ukupnog pomenutog iznosa, tekući prihodi i primanja trebalo bi da iznose 15,88 milijardi, dok bi preostali iznos trebalo da budu neutrošena sredstva u ovoj godini. Od različitih poreza, u gradsku kasu bi u toku 2024. godine trebalo da se slije 12,4 milijardi dinara. Načelnica gradske Uprave za finansije Nina Ilić izjavila je da grad najveći prihod očekuje od poreza na zarade građana i to 57,7 odsto od ukupnih prihoda, odnosno 9,3 milijarde dinara.

„Udeo poreza na imovinu u ukupnim prihodima planiran je sa 15, 5 odsto (2,5 milijarde), prihodi od transfera ostalih nivoa vlasti četiri odsto, ostali prihodi su devet odsto, a prihodi od prodaje zemljišta i nepokretnosti 19 odsto“, kazala je Ilić.

Dodala je da bi prihodi od prodaje nefinansijske imovine grada mogli da budu i veći od planiranih s obzirom da postoje pisma o namerama investitora da otkupe zemljište u industrijskim zonama. Ilić je kazala da se zbog otvaranja novih radnih mesta može očekivati rast prihoda od poreza na zarade.

„Prihodi od poreza na imovinu poslednjih godina konstantno rastu, zbog većeg obuhvata objekata koji se oprezuju. Dveni prihod grada od poreza na imovinu poslednjih dana iznosi od pet do osam miliona dinara“, istakla je Ilić.

Prema njenim rečima, nacrtom budžeta za 2024. godinu planirana su sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture i za kapitalne investicije, ali u dovoljnoj meri i za socijalu, dečiju zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje.

Foto: B. Lj.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da Niš od 2020. godine beleži stalni rast budžeta.

„U 2020. godini planirani budžet bio je 11,2 milijarde dinara, u 2021. godini 11,95 milijardi, prošle godine 12,8 milijardi, a u ovoj godini 15,1 milijardu“, izjavila je Sotirovski. Ona je kazala da je u 2020. godini grad uspeo da ostvari 82 odsto planiranih prihoda, odnosno 9,2 milijarde dinara, u  2021. godini prihodi grada bili su 11,4 milijarde, a u 2023. godini 12,1 milijardu.

„Do 29. novembra ove godine prihodi grada su 11,6 milijardi, što je 77 odsto planiranih. Težimo ka tome da procenat ostvarenja budžet bude 90 odsto. Verovatno ćemo do kraja godine imati još jedan rebalans“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, grad Niš je trenutno zadužen sa 425.000 miliona dinara, što je 2,8 odsto ukupnog budžeta, dok Ministarstvo finansija dozvoljava da zaduženje bude do 10 odsto. Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić rekao je da se iz uvodne prezentacije o nacrtu budžeta jasno vidi da se grad vodi domaćinskim poslovanjem, što je za svaku pohvalu.

Predstavnici opozicije u Nišu zamerili su rukovodstvu grada zbog zakazivanja javne rasprave o nacrtu budžeta u roku kraćem od 24 časa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com