Obrazovanje

Osnovci i srednjoškolci dobijaju nacionalne čitanke. Javna rasprava održana u Nišu

Umesto najavljenih udžbenika za predmete od nacionalnog značaja – dobićemo nacionalne čitanke. To je predloženo Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima. Javna rasprava održana je u Nišu, u prisustvu ministra prosvete Branka Ružića.

Nacionalna čitanka, jeste nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Obuhvata srpski jezik i književnost, svet oko nas, prirodu i društvo, istoriju i geografiju, likovnu i muzičku kulturu, predloženo je Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima.

Branko Ružić, ministar prosvete

„Uvodimo nacionalnu čitanku kao obavezno nastavno sredstvo. Želimo da razvijamo međupredmetne kompetencije. Mislim da je to važno imajući u vidu da nacionalni identitet i istorija ne mogu da se nađu samo u jednom predmetu i zato će ta nacionalna čitanka biti dragocena kao nastavno sredstvo, i za prva dva razreda prvog ciklusa osnovnog obrazovanja, za treći i četvrti, za drug ciklus, od petog do osmog i za čitav srednjoškolski nivo obrazovanja“, poručio je ministar Ružić.

Njegov pomoćnik Milan Pašić navodi da će četiri verzije čitanke imati sve elemente nacionalnog identiteta, a izdavaće ih „Zavod za udžbenike“.

„Planirano je da budu četiri nacionalne čitanke, koje će sadržati sve elemente nacionalnog identiteta i imaće za cilj da se poveća znanje učenika, da se da značaj našem nacionalnom identitetu, da deca više uče i o srpskom jeziku, kao i o interkulturalnosti nacionalnog identiteta“, rekao je Pašić.

Ministar Ružić ističe da je po njemu najvažnija tema ovih rasprava rešavanje problema nasilja u školama.

„Ja bih stavio na fokus na ono što je tema ovih prethodnih meseci. Jedna veoma društveno osetljiva tema, tiče se nasilja u školama. Nasilje je društveni fenomen, škole nisu izolovana ostrva, sve je to refleksija stanja u društvu. Do sada smo imali jedan dobar zakonodavni okvir u tom pogledu, sada smo u decembru završili rad radne grupe, koja je izašla sa devet tačaka predloga da se promene određene odredbe samih zakonskih rešenje i da se donesu pravilnici. Takođe, društveno-koristan rad je sada jasno preciziran, ne treba biti percipiran kao kazna, već upravo kao prevencija nasilja i promocija empatije i prijateljstva“, poručuje ministar Ružić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je predložila da ocena nedovoljan (1) ne bude prelazna za sve razrede, ali je takvo ocenjivanje prihvaćeno od petog razreda. Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata dodaje da će biti povećane kazne za roditelje i staratelje i da će biti povećana odgovornost roditelja za nasilje u školama.

Takođe, biće produžen rok za diplomiranje starim studentima za još tri godine.

Očekuje se da ove izmene zakona stupe na snagu u drugoj polovini maja, nakon sednice Vlade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com