Društvo

Novi zakon o zaštiti građana: Lokalni ombudsman u svim gradovima i opštinama

O značaju institucije lokalnog ombudsmana u jedinici lokalne samouprave i najčešćim problemima građana, zamenica gradonačelnice, Dušica Davodivić, razgovarala je danas u Gradskoj kući sa Zoranom Pašalićem, zaštitnikom građana i Katarinom Mitrovski, lokalnim ombudsmanom. U Srbiji postoji ukupno 25 zaštitnika građana, što nije dovoljno, zbog čega je potrebno hitno usvajanje novog zakona kojim će svaki grad i opština imati svog ombudsmana.

Usvajanjem novog Zakona o zaštitnku građana, svaka lokalna samouprava će biti u obavezi da ima ombudsmana, a samim tim svi građani će moći da ostvare svoja ljudska prava, rečeno je na sastanku.

“Cilj je da se u najkreće vreme odredi položaj lokalnih ombudsmana a onda da pređu u proceduru da se taj Zakon izglasa”, kaže Zoran Pašalić, republički ombudmsan.

Većina problema na republičkom nivoz tiče se samog rada lokalne sampouprave, republičkog geodetskg zavoda i katastra.

“Ono za šta ćemo se zalagati ispred Udruženja ombudsmana je širenje mreže ombudsmana. Grad Niš je prvi grad koji će imati i regionalnu kancelariju lokalnog ombudsmana, spremni su svi akti, gde će sve lokalne samouprave iz Nišavskog upravnog okruga formirati zajedničkog ombudsmana čije će sedište biti u Nišu”, podsetila je Katarina Mitrovski, lokalni ombudsman.

Prema njenim rečima, Nišlije su se ove godine najviše žalile na komunalne probleme, buku, nesavesne vlasnike kućnih ljubimaca.

“Imam utisak da građani još uvek ne znaju čime se bavi lokalni ombudsman, tako da se mi zaista trudimo da kroz društvene mreže  i gostovanjima na lokalnim televizijama stvarno promovišemo šta mi zapravo radimo, izložimo naše aktivnosti izložimo i podignemo svest građana”, ističe Mitrovski.

O ombudsmanu

Ombudsman kao samostalna i nezavisna institucija koja kontroliše rad izvršnih vlasti radi zaštite ljudskih prava ustanovljena je 1809.godine u Švedskoj sa osnovnim ciljem da sa jedne strane, vrši ustavnu kontrolu, a sa druge strane da kontrolisanjem rada državne uprave štiti građane od lošeg, nezakonitog i protivzakonitog vršenja vlasti. Sam naziv ove institucije, potiče iz Švedskog jezika i u prevodu znači “čovek koji predstavlja”.

Od sedamdesetih godina prošlog veka ova institucija biva uspostavljena u velikom broju evropskih država ali i širom sveta. Danas postoji u preko 130 zemalja sveta.

Institucija ombudsmana uvedena je u pravni sistem Republike Srbije tek 2005.godine usvajanjem Zakona o Zaštitniku građana. Donošenjem novog Ustava (2006) Zaštitnik građana dobija status ustavne institucije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Lokalni zaštitnik je više za ukras nego što nešto važno mogu da reše i pomognu a republički je nedostupan i preopterećen. RGZ, i Niški katastar, 12 godina ne mogu da donesu konačno rešenje a lokalni zaštitnik nije odgovoran a republičkog boli d…, briga i ne haje na molbe i zahteve. Niko nije odgovoran za narod i pravdu a zaštitnik štiti samog sebe od sebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com