Društvo

Nišlije na protestu protiv nasilja zatražile besplatne udžbenike za sve osnovce

Građani Niša koji su učestvovali u 12. protestu “Niš protiv nasilja” zatražili su od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i gradskih odbornika da obezbede besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u tom gradu.

Građanski aktivista Danijela Vujošević istakla je da se u bužetu grada moraju da obezbede sredstva za besplatne udžbenike i da se roditeljima nadoknadi plaćanje udžbenika ovu školsku godinu.

“Grad Niš mora da obezbedi sredstva za finansiranje besplatnog obrazovanja.Nema toga da li želi ili ne želi. Odbornici moraju da poštuju želju građana jer su ih građani birali”, istakla je Vujošević.

Ona je kazala da su se građani u Nišu okupili i da bi pružili podršku časnim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću.

“Njihova smena je poruka svim časnim policajcima i pripadnicima bezbednosnih službi da borba protiv korupcije i kriminala nije u interesu ove vlasti. To je i poruka tužiocima i sudijama da su političari iznad sistema”, istakla je Vujošević.

Smena časnih inspektora, dodala je Vujošević, je poruka da je država zarobljena i da njom vlada mafija. Inspektor u penziji Nebojša Blagotić na skupu je podsetio da je u prošlogodišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava Međunarodne organizacije “Fridom Haus” Srbija zauzela pretposlednje mesto u svetu posle Avganistana.

“Posle takvog izveštaja ova vlast bi trebalo da ode. Svedoci smo mnogobrojnih situacija koje potvrđuju to što je u izveštaju napisano, a smena inspektora koji su otkrili plantažu marihuane u Jovanjici je jedna od njih”, rekao je Blagotić.

Student Fakulteta političkih nauka iz Beograda Vuk Aleksić kazao je da su se đaci vratili u školske klupe, a Vlada Srbije i predsednica Vlade Ana Brnabić nisu ništa uradili da se tragedije koje su se dogodile u maju ne bi ponovile.

“Ukoliko uopšte odgovore na pitanje koje smo im juče postavili a odnosi se na to šta su uradili od maja do sada, reći će da su postavili policajce oko škola kako bi povećali bezbednost. Međutim, to je bavljenje posledicama, a ne uzrocima tragedija”, rekao je Aleksić.

Učesnici protesta “Niš protiv nasilja” su nakon protesta ispred Gradske kuće organizovali protestnu šetnju do Skupštine grada Niša i tu ponovili svoje zahteve da se u budžetu grada obezbedi novac za udžbenike osnovaca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com