Društvo

Za opoziciju investicije “kozmetika” i “paralaža”, za gradonačelnicu besplatni udžbenici populistička mera

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojen je rebalans budžeta kojim će se omogućiti besplatan prevoz za srednjoškolce, jednokratna pomoć za prvake, ali ne i besplatni udžbenici, po uzoru na neke gradove. Kada je reč o budžetu, Nina Ilić, v.d. načelnika Uprave za finansije misli da se više ove godine ulagalo u kapitalne investicije, dok predstavnici opozicije smatraju da se ponovo radi o neralnom planiranju prihoda i da je sve to “kozmetika” i “paralaža”.

Gradonačenica Dragan Sotirovski poručila je da nema “kozmetike” i da ima samo vidljivih rezultata.

“Naši rezultati na terenu su vidljivi, što naši sugrađani vide i traže da se određen stvari urade. Mi kroz različite prijeme građana našim sugrađanima, u skladu sa mogućnostima u budžetu, izlazimo u susret. Nove ulice, akva-park koji se gradi, mala scena u Narodnom pozorištu, rekonstrukcija rashladnih sistema u Lutkarskom pozorištu. Gradimo nove vrtiće, uradili smo jednu školu, gledamo da maksimalno sugrađanima izađemo u susret. Revitalizovali smo vodovode u šest naših naselja, pre svega seoskih područja gde su izvori presušili. Neka sela su dobila mogućnost da se povežu na gradski vodovod, radimo kanalizaciju, sa Evropskom unijom radimo jedan veoma vredan projekat od 85 miliona evra, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, gde će između ostalog naša četiri sela dobiti kanalizaciju, ali je grad u obavezi da 52 miliona izdvoji za trafo-stanice i ostalu nedostajaću infrastrukturu. Sve su to stvari koje radimo i koje su vidljive”, ističe gradonačelnica.

Dok odbornik Koalicije, Niš moj grad, Branislav Jovanović smatra da su besplatni udžbenici preči od rekonstruisanog parka na Trgu Kralja Aleksandra i Akva – parka, gradonačelnica kaže da su besplatni udžbenici populistička mera, koju u ovom trenutku može da priušti samo Beograd, budući da njegov budžet iznosi 205 milijardi.

“Besplatni udžbenici su jedna populistička mera, koju sebi u ovom trenutku može da priušti samo Beograd koji ima budžet 205 milijardi. Mi sa nepunih 14 milijardi vrlo teško možemo u ovom trenutku, ali da se razmisliti o tome. Ako broj zaposlenih bude veći, samim tim i više i para u budžetu, možemo da razmišljamo, ne odmah o svim kategorijama, mislim na predškolce, osnovce i srednjoškolce, već za određene kategorije dece. Dali smo besplatne udžbenike deci čiji su roditelji osobe sa invaliditetom, gledaćemo kome je ta pomoć najpotrebnija. Razmatraćemo već budžetom za 2024. godinu na koji način možemo da pomognemo roditeljima koji imaju školarce”, pojašnjava Sotirovski.

Jovanović se za Skupštinskom govornicom pitao šta će Nišlijama “Ćelavi trg”, za koji navodi da je plaćen 50 miliona.

“Šta će nam trg i akva-park od po dve milijarde? Mislim da su preču udžbenici. Onaj “ćelavi park” smo platili 50 miliona na Trgu kralja Aleksandra. Sav je u pločama, napravljen je heliodrom, kao što je na Trgu kralja Milana. Tu su pare za udžbenike. Lako bismo to prepokavali već u prvog godini i obezbedili besplatne udžbenike, ali i besplatna obdaništa. Dali smo im elaborat još 2021. kako da se razvija grad, dali smo predlog za besplatan prevoz za srednjiškolce, to su prihvatili, tražili smo i za sve penzionere”, priča Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com