Kultura

Nišlije na neobičan način obeležile jedan vredan jubilej

Četiri stotine godina od rođenja Rembranta van Rajna (1606-1669), 2006. godine, obeležile su brojne institucije kulture u svetu.

U Srbiji, na svoj način, uradila je to Biblioteka Matice srpske iz Novog Sada, katalogom koji su priredili Ksenija Šulović i Aleksandra Drapšin sa izvodima najpoznatijih „rembrantologa“ i crno- belim reprodukcijama Rembrantovih slika i grafika.

Na inicijativu Kamenka M. Markovića, ovaj jubilej obeležen je na jedinstven način u svetu. Naime, Ivica Živković slikar i grafičar iz Niša, Zlatko Pavlović akvarelista iz Aleksinca i Kamenko M. Marković načinili su kopije 24 Rembrantovih slika i grafika. Ti radovi su bili izlagani u Nišu, Kulturnom centru Beograda, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, tamo gde je profesor Marković držao svoja predavanja iz istorije umetnosti.

Ivica Živković je načinio kopije nekoliko Rembrantovih grafika medju kojima su:“ Glumac sa plitkim šeširom“, „Prosjaci primaju milostinju na vratima“, „Autoportret sa podignutom sabljom“. Zlatko Pavlović, poznati akvarelista naslikao je izmedju ostalog: „Seoska kuća medju drvećem“, „Okuka na imanju blizu Konstverlorena“, „Put kroz šumu“, a Marković je načinio kopije jednog broja Rembrantovih autoportreta „ Portret Saskije“, Rembrantove supruge i “Portret starog Jevrejina“.

Ovi radovi i tekst bili su sastavni deo kataloga pod nazivom „Trag duše“, koji je priredio Kamenko M. Marković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com