Društvo

Niš prvi grad u Srbiji koji dobija savetovalište za decu žrtve nasilja. Počela izgradnja

Veliki je broj dece koja trpe nasilje. Prema podacima Centra za socijalni rad u Nišu u proseku ovoj ustanovi godišnje stigne oko 200 prijava nasilja. Upravo zbog ovakvih podataka javila se potreba za savetovalištem za decu žrtve nasilja. Njegova izgradnja je počela, a nakon građevinskih radova predstoji uređenje i kupovine nameštaja.

Ono će raditi u sklopu Sigurne kuće, ali će fizički biti potpuno odvojeno od nje, a uključivaće terapeutski rad sa decom koja su prošla različite oblike nasilja. Prema najavama nadležnih, savetovalište će krenuti sa radom na dan ustanove, 28. avgusta.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić objašnjava da će uputni organ biti Centar za socijalni rad.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće

„Deca kao najosetljivija populacija često budu izložena različitim oblicima nasilja. Grad Niš je prepoznao potrebu za otvaranjem nove usluge. Grad Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će imati Savetovalište za decu žrtve nasilja. Usluge koje će Savetovalište pružati su terapeutske usluge deci sa iskustvom nasilja, misli se na sve oblike nasilja, a nažalost sve je veći broj tih oblika nasilja. Takođe, pružaće se psiho-edukativna i savetodavna pomoć roditeljima dece, koje imaju iskustvo nasilja i u okviru Sigurne kuće postojaće jedan ekspertski tim, koji će raditi na prevenciji“, rekla je Sonja Šćekić.

Ona je dodala da imaju dovoljno stručnog kadra i da će sa decom raditi terapeuti, ali i psiholozi i pedagozi koji će biti uključeni u rad sa decom.

“Terapeutski rad će prolaziti kroz tri faze. Prva će se odnositi na stabilizaciji deteta i na uspostavljanju poverenja u terapeuta, sledeća na samoj traumi i treća će biti posvećena radu koji je usmeren na budućnost deteta, odnosno da se ono vrati na neke normalne aktivnosti, koje je imalo pre nego što je pretrpelo nasilje”, objašnjava Šćekić.

Prema rečima struke, potrebno je 16 do 20 seansi rada sa detetom. Ipak koliko će ih biti zavisi od jačine traume, ali i same pažnje u toku terapeutskog pocesa. I nakon rada sa detetom, oni moraju da budu praćeni od strane stručne službe, zaključila je Šćekić.

Radove na izgradnji savetovališta obišla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ona je rekla da je Grad istrajan u tome da sve ustanove socijalne zaštite dobiju dodatne usluge.

„Želja je da što manje dece prođe kroz ovo savetovalište, s obzirom na to da imamo sada i Savet za borbu protiv nasilja. Mislim da ćemo time da upotpunimo ovu uslugu i da smanjimo nasilje, ne samo u školskim objektima, već i na ulici i među omladinom“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da Grad izdvaja pet odsto budžeta za usluge socijalne zaštite i najavila je da će ulagati u nove usluge ustanova socijalne zaštite.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com