Kultura

Nikola sa Morskim orguljama pobednik prve izložbe selfija u Nišu

U EU info kutku u Nišu juče je otvorena izložba selfi fotografija o kulturnom nasleđu i to je prva izložba te vrste u Nišu.

Izložba je deo obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, a selfiji su nastali kao rezultat nagradnog foto-konkursa “Delimo kulturno nasleđe” koji je trajao od 16. aprila do 21. maja 2018. godine. Dobitnik prve nagrade na ovom takmičenju je Nišlija, Nikola Dopuđ, student Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu sa selfijem “Morske orgulje”. Izložba selfija „Delimo naše nalseđe“ biće otvorena do 9. novembra 2018. godine.

Na izložbi je predstavljeno 20 najoriginalnijih selfija nastalih na putovanjima takmičara po Evropi. Budući da je fotografisanje pametnim telefonima i pravljenje selfija u digitalnom vremenu neizbežno, svrha takmičenja je upotreba selfi-manije u promovisanju mesta srpske i evropske kulturne baštine kroz fotografiju.

“Izložba je nastala u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa koja se slavi u gradovima širom Evrope, pa tako i u Srbiji”, kaže Marija Stevuljević ispred EU info kutka i organizator izložbe. “Ideja se javila tako što smo želeli da privučemo što veći broj mladih i vidimo kako oni doživljavaju kulturno nasleđe. Na to nas je postakao instagram i selfi fitigrafija koje se nalaze na njemu i jako su popularne posebno među mladima. Uz pomoć svojih selfija koji su nastali na proputovanjima po Srbiji i Evropi mladi su prikazali kako oni doživljavaju kulturno nasleđe”.

Na fotografijama mogu da se vide primeri kulturnog nasleđa, od materijalnog gde je prikazana Golubačka tvrđava, do nematerjalnih kao što je obred venčanja. Ono što je zanimljivo prva tri mesta su pripala fotografijama na kojima je predstavljeno kulturno nasleđe Srbije i našeg regiona.

“Prva nagrada je pripala Nikoli Dopuđu iz Niša odlukom četvoročlanog žirija jer je originalna i drugačija od drugih”, dodaje Marija Stevuljević.

Nikola je student Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, ali je fotografija njegov hobi.

“U aprilu sam bio sa drugom u Zadru, Htvatska, pored velike atrakcije Morskim orguljama. Fotografija je nastala uz pomoć specijalne kamere koja je dodatak telefonu. Na fotografiji se vidi sve što je oko nas, ta podloga i čitava okolina oko nas. Morske orgulje su prvi instrument na svetu koje more svira. Kako talasi nailaze tako se čuje zvuk. To je doživljaj koji se ne može ipisati rečima i jednostavno je neponovljiv tako da je teško zabeležiti ga i fotografijom, ali ja sam pokušao i eto uspeo da dobijem i nagradu”, kaže Nikola.

In je pomalo i iznenađen time što je baš njegov selfi ocenjen kao najbolji.

“Konkurencija je bila velika, bilo je preko 200 prijava, a ove fotografije koje su uzabrane za izložbu sve prelepe, a za mene je čast da sam dobio prvu nagradu”, dodaje Nikola.

Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com