Kultura

„Žene stvaraju – razgovori koji pokreću“ sa Majom Iskrom

Ciklus "Žene stvaraju-razgovori pokreću" dovodi u Niš Maju Iskru, autorku nagrađenog romana "Aperkat", magistarku multimedijske umetnosti, profesorku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beču.

Novi književni razgovor zakazani su za petak 5. april od 18 časova u prostorijama EU info Kutka (Vožda Karađorđa 5, Niš). Razgovor će voditi  Milica Vučković, pesnikinja i filološkinja književnosti.

Ideja ciklusa „Žene stvaraju – razgovori koji pokreću“ je da zajedno sa istaknutim  književnicama govori o stvaralaštvu i poetici, ali i o položaju žene i ženskom identitetu u našem društvu.

Iako kratko na književnoj sceni, Maja Iskra svojim debitantskim romanom, koji je “posveta svima onima koji nisu odustali” (ali i onima koji jesu), pokreće neka od najvažnijih pitanja savremenog doba: smisao ljudskosti i svrhu međuljudskih odnosa. Priča o odrastanju u surovim krugovima i svirepom vremenu, sa složenom porodičnom problematikom i pratećim ekstremnim okolnostima, postaje priča o neprestanoj borbi, udarcima koje ne možemo ali moramo izbeći, osciliranju između brutalnosti i plemenitosti.

O autorki:

Maja Iskra (Maja-Iskra Vilotijević), odrastala je na Dorćolu, a studirala u Beču i Valensiji. Inženjerka je pejzažne arhitekture i magistarka multimedijske umetnosti. Živi i radi u Beču, na raskršću fenomena urbanizma i videa. Predaje na fakultetu primenjenih umetnosti u Beču, na odseku “Social Design”. Voditeljka je brojnih diskusija u domenu kulturne politike, nauke i planiranja gradova.

Njena priča „Hiraeth“ osvojila je 2.mesto na Festivalu evropske kratke priče, 2018. godine.

„Aperkat“ je njen prvi roman, s kojim je krajem 2022. godine na konkursu izdavačke kuće BOOKA od prijavljenih 575 romana osvojila 2.mesto.

Debitantski roman Maje Iskre ušao je u širi izbor za NIN-ovu nagradu, u najuži izbor za Nagradu „Zlatni suncokret“ i u najuži izbor za Nagradu „Beogradski pobednik“, za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku 2023 godine.”

Razgovor sa Majom Iskrom prilika je i da oživimo heroine i heroje u nama, da ispitamo pokretačke snage i motive opstanka.

Svi koji žele da prisustvuju razgovoru sa Majom Iskrom potrebno je da popune prijavni formular OVDE.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com