Društvo

NE ZABORAVITE ONE KOJI SU DEO NAS: Paunović obradovao pred praznike Bojana Kocića koji boluje od spinalne mišićne atrofije

Upiši 108 i pošalji SMS na 2407

Humanost ne zna za granice. Ono se neguje, a cilj je da se usreće i ne zaborave oni koji su deo nas, koji su sami, ali uprkos tome hrabri. Nišlija Bojan Kocić boluje od spinalne mišićne atrofije. Iako je invalid, Bojan se bavi kompjuterskom tehnologijom pomoću pomagala, čime se trudi da nastavi da pomaže u širenju ideje samostalnog života osoba sa invaliditetom. Dok mu je brat bio živ, to su radili zajedno, jer je njihov cilj oduvek bio da budu društveno korisni.

Zahvaljujući dobrom vladanju tehnikom, Bojan pomaže mnogima. Nije mu teško da održava društvene mreže, ili da se brine da se redovno ažurira youtube kanal. Tako je zadužen i za video kanal producenta Olivera Paunovića. Njegov rad koju nesebično daje je za divljenje, a Paunović se trudi da mu se na svaki način zbog toga oduži. U susret praznicima on je darivao Bojanu paket sa neophodnim namirnicama. Povod za posetu je bio taj, ali ipak, ono što ih je više obradovalo je razgovor i druženje dva prijatelja.

“Uradili smo nešto lepo. Violeta Milićević urednik portala Niške Vesti i ja posetili smo mog druga Bojana Kocića i odneli mu novogodišnji poklon. Bojan Kocić boluju od hronične mišćne distrofije, kada mu je preminuo brat Ivan 2018. ostao je sam u stanu, ali ne i u životu. Tu smo da ga podržimo i vidimo, ohrabrimo i pomognemo. Bojan je i društveno aktivna osoba, veoma je vredan i radan. Zahvaljujući njemu moj yooutube kanal se redovno optimizuje”, rekao je Paunović.

Bojan Kocić

Bojanu su se prvi simptomi bolesti pojavili kada je imao osamnaest meseci, a manifestovali su se u vidu nestabilnog hoda, iznenadnih padova i progresivnim slabljenjem i atrofijom mišića celog tela. Utvrđena mu je genetska bolest za koju nije bilo leka.

Tok bolesti je progresivno slabljenje mišića i gubljenje osnovnih životnih funkcija koje vodi do potpune paralize i smrti. Bojanova majka je preminula 2007. godine, a otac 2011. godine. Bojan i njegov brat su, kao potpuni invalidi, od tada živeli uz pomoć tri personalna asistenta i usluge geronto domaćice. Njegov brat je izgubio bitku sa SMA 14. oktobra 2018. godine. Tako je izgubio poslednjeg člana porodice, i sada vreme provodi u društvu personalnog asistente, a u većini slučajeva sam.

Bojan i Ivan Kocić

“Majka i otac dali su svoje živote za brata i mene. Nažalost, svi su otišli na drugi svet. Ostao sam sam sa mojom bolešću u stanu da se šunjam sa avetima u invalidskim kolicima”, rekao je Bojan.

Kaže da je bilo lakše dok mu je brat bio živ. Njihovi apeli apeli su imali neku težinu. Sada kada je sam, “samo je jedan od mnogih”, ili  „ima i gorih slučajeva nego što si ti“, što vrlo često čuje. Sa svojih 50. godina, svedok je brojnih uspona i padova, a ipak za kraj godine kaže:

“Voleo bih da mogu da dobijem neki lek, neku šansu, da sam sebi pomognem, da budem makar poput paraplegičara, samo da nisam ovoliko zavisan od tuđe pomoći… Znam, znam, znam, to je mnogo što želim… I ljudi kada igraju loto i oni mnogo žele, samo im se nekad i desi da im se ostvari želja, zar ne”, istakao je Bojan.

Bojan i Ivan Kocić sa roditeljima

Bojanu Kociću možete i vi pomoći da lakše živi sa SMA, tako što ćete poslati SMS sa brojem 108 na 2407. Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putemE-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a

Cena SMS-a iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS-a, Yettel, A1i Globaltel mreže.

Životnu priču Bojana Kocića možete da pogledate na sajtu STOP SMA.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com