Društvo

Na takmičenju đačkih biznis ideja pobedile gimnazijalke iz “Bore”

Idejom o proizvodnji i prodaji bezglutenske hrane, učenice gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša pobedile su na sinoć održanom takmičenju đačkih biznis ideja održanom u Trening centru za preduzetništvo Kuće klastera u Nišu.

Druga nagrada pripala je ideji programera sa smera mehatronika ETŠ „Nikola Tesla“ – „Smart narukvica za zdrav način života gejmera“, treća nagrada pripala je timu učenika gimnazije „Bora Stanković“ i ETŠ „Nikola Tesla“ . Nagrada publike dodeljena je programerima i “SMART narukvici”.

Foto: privatna arhiva Danke Milojković

Takmičenje za najbolju djačku biznis ideju organizovano je u okviru pilot projekta o đačkom preduzetništvu “Od ideje do tržišta” koji su zajedno realizovali Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i dansko-srpska Kuća klastera u Nišu.

Komisijom koja je ocenjivala ideje predsedavala je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, a učenici su nagradjeni prigodnim poklonima i sertifikatom o pohadjanju radionica Kuće klastera.

Foto: privatna arhiva Danke Milojković

Prema rečima direktorke Kuće klastera Danke Milojković učenici koji su učestvovali u projektu „Od ideje do tržišta“, a radi se o njih 17 iz gimnazije „Bora Stanković“ i ETŠ „Nikola Tesla“ pohadjali su u toku protekla dva meseca šest radionica i dva mentoringa.

„Učenici su na radionicama stekli osnovna znanja o realizaciji poslovne ideje. Naučili su da stave u funkciju prihode i rashode i izračunaju ekonomsku opravdanost ideje. Učenici su sami predlagali poslovne ideje, a dobili su uradjene biznis planove sa kojima mogu da konkurišu za sredstva koja dodeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje“, izjavila je Milojković.

Ona je kazala da su pilot projekat posvećenom djačkom preduzetništvu finasirale Kuća klastera i Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), a Kuća klastera sada nastoji da pronadje donatora za novi ciklus obuke, pre svega mladih ali i žena sa područja jugoistočne Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com