Moja pričaObrazovanje

Gimnazijalac iz Niša pravi promoter svog grada na republičkim takmičenjima

Učenik specijalizovanog odeljenja za biologiju i hemiju, treće godine Gimnazije “Bora Stanković”, Jovan Zdravković, jedan je od srednjoškolaca koji su za dobili stipendiju Grada Niša za postignute uspehe u školi i na takmičenjima. Kaže da se sada prvi put našao na spisku za gradsku stipendiju i da je ponoson zbog toga, ali da je time ponosnom učinio i svoju porodicu, a školi se odužio za znanje koje tokom prethodne tri godine stekao. Za stečeno znanje i uspehe kaže da je zaslužan i Regionalni centar za talente čiji je član i zbog kojeg tako mlad već piše naučne radove.

Za Jovana je stipendija samo dodatna motivacija da nastavi sa radom, jer novac dođe i ode.

„Ove godine sam se plasirao na dva republička takmičenja iz biologije. Učestvovaću na državno takmičenje iz biologije kao polaznik Regionalnog centra za talente u Nišu jer sam na regionalnom takmičenju osvojio drugo mesto, a tri prvoplasirana kandidata dobijaju pravo da se takmiče sa vršnjacima iz zemlje. Državno takmičenje se ove godine održava u Vranju. Drugo republičko takmičenje je „klasično“ i organizuje ga Ministarstvo prosvete“, istakao je Jovan Zdravković.

Jovan se maksimalno posvetio učenju. Takmičenja su samo logičan sled vrednog rada. Ipak, zbog njih mora dodatno da radi i da se trudi pa nema mnogo slobodnog vremena. I kada ga ima provodi ga u prirodi, što ponovo ima veze sa biologijom, naukom u koju je zaljubeljen i kojoj celog sebe daje.

„Kada sve organizujete na dobar način ima vremene za sve. Da je teško doći do uspeha, teško je. Ove godine su takmičenja bila zahtevnija nego ranije jer je i gradivo teže u trećoj godini i obimnije. No, to je nešto što me tera da radim još više“, rekao je Jovan Niškim Vestima.

Za njegovo znanje kaže da je zaslužan i Regionalni centar za talente čiji je član i čijim je radom izuzetno zadovoljan. Dodaje da mu se tu pruža šansa da proširi svoje znanje, da izađe iz okvira školskog gradiva i da nauči nešto i više i novo. Smatra da je takav rad pravi način da se pripremi za fakultet. Jovanu će upravo biologija biti   izborni predmet za državnu maturu budući da pripada prvoj generaciji srednjoškolaca koji će na ovaj način okončati srednjoškolsko obrazovanje.

„U Regionalnom centru za talente za takmičenje pišemo naučni rad a to ni malo nije lako, počev od samog izbora teme koju ćemo naučno obraditi do konačne izrade. Takav način rada zahteva od nas da izvedemo i naučno istraživanje, da se ono obrazloži a potom izvede i zaključak.Tu je i odbrana samog rada. Sve to je za one koji su zaljubljenici u nauku veoma interesantno ali je moje mišljenje da se malo plaže na to“, dodaje ovaj gimnazijalac.

„Uticaj jedne vrste biljaka na drugu vrstu ili alopatski uticaj jedne biljke na drugu biljku“ je naziv naučnog rada kojim se Jovan ove godine bavio i koji ga „odveo“ na državno takmičenje.

„Tema je vrlo interesantna, dokaziva je u laboratoriji, a odbrana je takođe izazovna i interesantna.Rad u Regionalnom centru za mene je pravi izazov. Kada sam pisao rad deo vremena sam proveo na Prirodno-matematičkom fakultetu i mogu vam reći da su oni bili začuđeni kada su videli šta već sada radimo. Studenti su se sa problemima koje mi obrađujemo sreli tek kada su došli na fakultet tako da je ovo odlična priprema za budućnost. Prošle godine sam piso i biljkama u Sićevačkoj klisuru i bio sam prezadovoljan jer za mene to nije bio samo naučni rad već i neka vrsta promovisanja ove klisure i grada Niša”, ističe Jovan.

Jovan je već napravio i neke planove za budućnost. Kaže da će studirati u Beogradu a dvoumi se između Medicine i molekularne biologije. Dodaje da će se nakon studija, bude li otišao, najverovatnije vratiti u svoj Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com