Obrazovanje

Teodora pobednica takmičenja „Svetionik znanja“: Projekat ima za cilj pružanje podrške deci bez roditeljskog staranja

Među 12 timova srednjoškolaca iz cele Srbije koji su učestvovali na takmičenju “Svetionik znanja”, koji se realizuje u organizaciji Asocijacije za afirmaciju kulture i Svetionika znanja, 17-godišnja Teodora Bogdanović iz Niša je bila najuspešnija. Njen projekat “Svoj put sledim”, čiji je cilj pružanje podrške deci bez roditeljskog staranja da se osamostale, proglašen je za pobednički.

Ova učenica trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” kaže da je ideju za projekat dobila na kampu “Sila prati hrabre” koji je za decu bez roditeljskog staranja organizovao niški “Džedajski pokret”, pa je od ponuđenih tema na takmičenju “Svetionik znanja” izabrala onu koja se tiče društvene odgovornosti i aktivizma.

Projekat je namenjen deci bez roditeljskog staranja koja su u Domu ili hraniteljskim porodicama i imaju između 15 i 17 godina.

“Zašto baš između 15 i 17, pa zato što oni nakon 18 godine izlaze iz sistema socijalne zaštite i prepušteni su sebi. Problem jeste u neadekvatnoj pripremi i podršci, pa oni često teško dolaze do posla. Zato želimo da im pružimo podršku da se bolje snađu kada izađu iz sistema”, objašnjava Teodora.

Kaže da je iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu dobila podatak da ima 33 takva deteta u Nišu i da veruje da će njima značiti ova vrsta edukacije i podrške koje njen projekat daje.

U finale takmičenja plasirali su se timovi iz Beograda, Niša, Leskovca, Šapca, Bajne Bašte i Zaječara. Treće mesto je osvojio projekat Deep print tima iz Beograda, a drugoplasirani je tim iz Bajne Bašte sa projektom BodiDilber.

“Ova generacija je zaista fenomenalna. Sjajni mladi ljudi i odlični projekti. Izuzetno je važno naglasiti koliko je projekt „Svetionik znanja“ ključan za naše društvo. Ova inicijativa je usmerena na obrazovanje mladih lidera i podsticanje pozitivnih promena. Teodora, ali i svi učesnici ovogodišnjeg “Svetionika znajnja” su nama kao organizatorima, vetar u leđa. Verujemo da će oni oblikovati našu budućnost na bolje i doneti pozitivne promene u našoj zajednici“, rekla je menažerka projekta, Maja Rubin.

“Svetionik znanja” je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca iz 12 lokalinih zajednica Srbije, koje se sprovodi u organizaciji Svetionika znanja i Asocijacije za afirmaciju kulture. Cilj je jednostavan, ali moćan: osmisliti i razviti projekte koji će doprineti unapređenju kvaliteta svakodnevnog života u tim zajednicama.

Kao pobednik Teodora je za projekat “Svoj put sledim” na takmičenju dobila 300.000 dinara, a kaže da će on biti pokrenut januara naredne godine.

Foto: ASK

Projekat „Svetionik znanja“ realizuje Asocijacija za afirmaciju kulture već sedmu godinu za redom. Veliku podršku u realizaciju ovog projekta pružila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstvo turizma i omladine, Opština Bajina Bašta, fondacija SBB, fondacija Schneider Electric, Erste banka i portal Startuj.com.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com