Politika

Na Savindan pre 20 godina konstituisana prva demokratska vlast u Nišu

DVADESET GODINA POSLE

Prvu demokratsku lokalnu vlast koju su građani Niša izabrali 1996. godine konstituisana je pre 20 godina, 27.januara 1997. godine, posle dugih i upornih zimskih protesta i izborne krađe, podseća Branislav Jovanović odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša.

“Na Savindan u Nišu, koji je bio medijska republika i grad prkosa, izrodila se pobednička koalicija “Zajedno” koju su Slobodan Milošević i vlada Mirka Marjanovića hteli da unište. Ta vlast, koja je bila oličenje stručnosti, poštenja i dobre organizacije, a koju sigurno pamte Nišlije, formirala je izvršne organe. Ja, kao predsednik tadašnje gradske Vlade ponosan sam na to vreme i rezultate koje smo postigli od 1997. do 2000. godine“, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša.

On kaže da je grad tada odlično funkcionisao sa najnižim cenama komunalnih usluga u Srbiji pod svetskim embargom i da nije postojala razlika u razvijenosti između Beograda Kragujevca i Novog sada u odnosu na Niš kao što je to danas.

Grad se ponašao štedljivo i racionalno, nije bilo dubioze u budžetu od 50 miliona evra kao što je to danas.  Primer za to je i da je u gradskoj Toplani radilo 90 radnika, a danas čak 250. Nije bilo nikakvih problema sa cenom grejanaja u gradu, komunalnog bunta građana kao što je to danas. Nije bilo pet opština, Objedinjene naplate, JKP „Parking servisa“, Gradske stambene agencije, kao ni JKP „Gorica“ i drugih institucija, a grad je funkcionisao normalno“, tvrdi Jovanović.

On ističe da su uslovi za rad bili daleko lošiji nego danas, a da se ipak gradilo.

„Niš smo vodili pod bombama i NATO agresijom u najteže vreme za narod i državu, a ipak su se gradili kapitalni objekti kao i objekti infrastrukture. Godine 1999. započeta je izgradnja Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene i mnogih drugih kapitalnih objektata. Taj osećaj i principi o radu tadašnje lokalne vlasti su meni lično i mojim saradnicima inspiracija do današnjeg dana“, zaključuje Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com