Društvo

Polaganjem venaca obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije

Parastosom i polaganjem venaca na Keju obeležen je 24. mart, dan kada je počela NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Te 1999. godine 19 zemalja NATO pakta, bez odluke Saveta bezbednosti i gazeći međunarodno pravo, napalo je suverenu zemlju Jugoslaviju.

Počast palim žrtvama odali su predstavnici Grada Niša i gradskih opština, državnih institucija, vojske, načelnik Nišavskog upravnog okruga, udruženja građana i boračkih udruženja. Vence i cveće su položili i članovi porodica stradalih i građani Niša.

Foto: Grad Niš

“Položili smo vence i odali počast poginulim sugrađanima u NATO agresiji na SR Jugoslaviju koja je počela na današnji dan pre 25 godina. Prošlo je četvrt veka od tada ali to ne umanjuje bol i sećanje. Nikada nećemo zaboraviti nevine žrtve ubilačke agresije. To je bilo najtežih 78 dana u istoriji, kako Srbije, tako i Niša na koji su bačene i grafitne i kasetne bombe zabranjene za upotrebu, a koje su odnele živote nevinih ljudi”, napisala je gradonačelnica na svom fejsbuk profilu.

Počast žrtvama je odao i sekretar u Ministarstvu za rad i istoričar prof.dr  Dejan Antić koji je podsetio da je tokom agresije stradalo preko 2.500 civila.

Foto: Grad Niš

„NATO agresija na našu zemlju je trajala 78 dana, za to vreme bačeno je 15 tona osiromašenog uranijuma, korišćeno je nekonvencionalno naoružanje, korišćene su kasetne bombe, grafitne bombe, dakle, korišćena je municija koja nije dozvoljena. Za posledicu je to imalo veliki broj civilnih žrtava. Preko 2.500 civila je stradalo, preko 15.000 je ranjeno“, naveo je Antić i dodao da je pružen otpor i da je sačuvana teritorija Kosova i Metohije, što je omogućilo donošenje rezolucije 1244, po kojoj su KiM sastavni deo Srbije.

“Dvadeset pet godina se možda čini kao dug period, ali sam siguran da porodicama koje su tih meseci 1999. godine izgubile delić svog srca, sve izgleda kao da je bilo juče. Bilo da je to sećanje na poslednji pozdrav supružniku, ili poslednje zbogom majci ili ocu, sestri ili bratu. Širom naše zemlje danas se okupljamo i polažemo vence u njihovu čast i zahvaljujemo svima koji su istupili da služe i koji su rizikovali i dali svoje živote za svoju otadžbinu. Svestan sam da nikakve reči koje izgovorimo, nikada ne mogu da izbrišu tu bol. Ali možemo da u njihovu čast negujemo Srbiju kakva je danas, da ostanemo verni sebi, onome što je najbolje u nama, da ostanemo snažni i složni”, poručio je načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović koji je, povodom obeležavanja godišnjice NATO agresije na SRJ, u pratnji delegacije Okruga, položio vence na Spomen-kapelu i Spomenik žrtvama NATO agresije na SRJ u Nišu.

Podsetimo, nedelju 24. marta, na 25. godišnjicu od početka Nato agresije na našu zemlju, najviše državno rukovodstvo Republike Srbije u gradu Nišu otkriće Spomen ploče i kriptu Novim kosovskim junacima u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com