Društvo

Na niškom groblju ptice stradaju od udara struje

Jeziv prizor na niškom Novom groblju zabeležile su Nišlije. Sa strujnih žica unazad više od mesec dana vise rode koje su nastradale od udara struje. Zaista izgleda uznemiravajuće za građane koji dođu da posete grobove, kažu građani Niša. Dole vam je grob vašeg najmilijeg, a odozgo visi mrtva roda, opisuju.

Ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije  izašao je na teren i ustanovio da je situacija mnogo tragičnija. Na teritoriji groblja pronašao je više od 10 ptica, različitih vrsta, koje su stradale od posledica strujnog udara. Iako su službe Elektrodistribucije Srbije uklonile prijavljene leševe, na teritoriji groblja, ispod stubova dalekovoda pronađeno je još 8 stradalih strogo zaštićenih belih roda, 4 gačca i jedna svraka, koji su zaštićene vrste. Kako na groblju boravi veliki broj pasa lutalica, opravdana je pretpostavka da je broj ptica koje stradaju na mrežaama i stubovima dalekovoda daleko veći od zatečenog.

Ove scene na groblju uklapaju se u neku opštu sliku ovog problema u Srbiji. Najviše stradaju ptice iz porodice vrana koje traže otvoreno stanište sa pojedinačnim drvećem koje u ovom slučaju zamenjuju stubovi. U velikom broju stradaju i bele rode, pogotovo mlade koje još uvek vežbaju letenje, zbog svojih velikih krila – slete na stub da odmore, ali onda krilima naprave fatalan kratak spoj dodirujući dve faze ili fazu i uzemljenje. Stradaju i druge ptice, dnevne i noćne grabljivice koje sa stubova osmatraju i love“, pojašnjava Slobodan Marković, ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je i zabeležio ovaj slučaj.

Rešavanjem problema stradanja ptica na dalekovodima DZPPS se bavi u okviru višegodišnjeg projekta Danube Free Sky iz LIFE programa Evropske unije na kojem radi sa partnerima iz još 7 evropskih zemalja. Nakon određivanja ključnih mesta na kojima strada veliki broj ptica, pristupiće se rešavanju problema izolovanjem stubova i zamenom opasnih elemenata bezbednim.

Pratićemo ovu lokaciju i ubuduće. Nažalost, verujem da ovde ptice redovno stradaju na putu do gradske deponija nadomak groblja, gde u velikoj količini otpada iz domaćinstva pronalaze hranu. Ukoliko znamo da postoji mesto koje je potvrđeno gubilište za veliki broj ptica, a postoje i iskustva koja taj problem rešavaju, onda ne vidim razloga da se ovaj problem ne reši i životinje sačuvaju“, zaključuje Marković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Roda je oduvek predstavljala símbol sreće, proleća, plodnosti, radosti…Kad odem na groblje (a na žalost moram često) draže mi je da vidim rode, njihova gnezda, mlade piliće, čujem njihovo brižno klepetanje- nego da slušam i gledam zloslutne crne gavrane kako grakću agresivno i s..u po spomenicima. Tuga.
    Nešto mora da se uradi da se sve zaštite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com