Društvo

VELIKI BROJ PTICA POGOĐEN OLUJNIM NEVREMENOM. U Međurovu se srušila gnezda belih roda

Olujnim vetrom pogođen je i veliki broj ptica. U Donjem Međurovu su pala dva gnezda belih roda, usled čega je jedan mladunac nastradao, dok je jedna odrasla roda zadobila otvoreni prelom noge.

 

U Društvu za proučavanje ptica Srbije ističu da posle olujnog vetra koji je zahvatio Srbiju njihov telefon ne prestaje da zvoni. Brojne ptice su povređene, a pojedine nažalost nisu preživele. O tome svedoče i slike iz Donjeg Međurova, niškog sela roda, gde su se srušila dva ovogodišnja gnezda belih roda.

“Gnezdo koje je palo sa dimnjaka imalo je tri mladunca od kojih smo dva vratili u improvizovano gnezdo na krovu kuće, gde su im se roditelji pridružili kroz par minuta. Treći mladunac je bio vidno pod stresom, srećom bez povreda, tako da je trenutno na oporavku u Udruženje ZooPlanet Niš”, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

Foto: Slobodan Marković

Nažalost rode iz drugog gnezda nisu imale tu sreću, tamo je jedini mladunac nastradao od pada sa krova, dok je jedna odrasla jedinka imala otvoren prelom noge i operisana je, zahvaljujući veterinarima iz ambulante Radoš vet.

“Ona se takođe nalazi na oporavku u Udruženju ZOO planet. Nadamo se da će uspeti krajem leta da se pridruži ostalim rodama i krene put Afrike”, ističu.

Visoke temperature koje utiču na zdravlje celokupnog živog sveta, promena obrazaca padavina, povećanje učestalosti i razornosti ekstremnih vremenskih prilika, ljudske i životinjske žrtve kao i materijalna šteta ne dopuštaju više ni trenutak zabijanja glave u pesak pred problem klimatskih promena, realnosti koju živimo, upozorili su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oni su još jednom ponovili da kada su visoke temperature i ptice mogu da kolabiraju i pozvali građane da iznesu i ostave vodu za ptice i druge životinje, jer je pticama je voda potrebna i za kupanje, rashlađivanje i održavanje higijene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com