Foto Video ubodLica Niša

Rode ga prosto obožavaju – Donje Međurovo: Ima preko dvadeset gnezda

Donje Međurovo godinama unazad omiljeno je stanište rodama, koje se poslednjih dana u većem broju vraćaju u svoja gnezda.

Meštani kažu da su se već navikli na njih i da vole što su ove divne ptice svoj dom pronašle baš ovde. Od pre tri nedelje polako se vraćaju ove prelepe ptice u svoje već omiljeno stanište – Donje Međurovo.

“Nisam siguran koliko tačno ima gnezda, uvek se zabrojim, ali preko dvadeset sigurno ima. Planiram da ih jednog dana obiđem i slikam sve”, rekao je uz osmeh Dejan Kostić koji živi u Donjem Međurovu.

On dodaje da su se meštani već navikli na ove pernate komšije i da kada sve zazeleni ovde jeste divan prizor gledati ih kako tu žive i izležu mladunce.

“Ove godine prava najezda, skoro na svakom krovu ima gnezdo. Ima bar pet, šest novih gnezda”, kazao je Kostić.

Ove ptice vratile su se sa juga, gde su zbog hrane, ali i lepših sunčanih dana provele zimu. Rode se vraćaju u svoje domove-gnezda kako bi podigli mladunce. Oni odmah po povratku popravljaju svoja gnezda gde će čekati partnera.

Bele rode su ptice selice za koje se veruje da donose radost, simbol su rađanja dece i dolaska proleća.

“Donje Međurovo predstavlja pravi fenomen jer je ovo selo domaćin najveće kolonije belih roda južno od Save i Dunava. Gnezda koja su oformljena u krošnjama Hrasta i Duda su prava retkost”, tvrde u Društvu za proučavanje ptica.

Novembra 2022. godine na fasadi isturenog odeljenja osnovne škole “Desanka Maksimović” oslikan je mural u čast belih roda.

Foto: Dejan Kostić

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com